Pulitzer-díj a Netanjahu családról szóló regénynek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök apjáról, Benzion Netanjahuról szól Joshua Cohen The Netanyahus, azaz Netanjahuék című szatirikus regénye, mely idén szépirodalmi Pulitzer-díjat kapott.

Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, és 2012-ben elhunyt édesapja, Benzion Netanjahu

A 2012-ben elhunyt idősebb Netanjahu középkori történészként több amerikai egyetemen, köztük a Cornell és a Denveri Egyetemen is tanított – írja a 24.hu – a judaisztika volt a tudományterülete.

Netanjahuék 1959-60 körül játszódik, és főhőse egy zsidó történész, aki a Cornellen dolgozik, amikor felkérik rá, hogy segítsen eldönteni, felvegyenek-e vendégoktatónak egy izraeli tudóst.

A 41 éves író Benzion Netanjahu életrajzát is felhasználva írta művét, melyben a zsidó identitás és az Izraelhez, illetve az antiszemitizmushoz való viszony kulcsszerepet játszik, és felvillantja a későbbi izraeli miniszterelnök kamaszéveit.

Joshua Cohen, a Netanjahu családról szóló, Pulitzer díjat nyert regény szerzője (Fotó: David Shankbone, Wikmedia Commons)

A szatirikus regény alcíme sem nélkülözi az iróniát: Egy jelentéktelen és végül is elhanyagolható epizód elbeszélése egy nagyon híres család történetének egy jelentéktelen eseményéről.

Cohen az egykori eseményekről a legendás amerikai zsidó irodalomtörténésztől, Harold Bloomtól hallott. A regényben egy asszimilálódott amerikai professzor látja vendégül a Netanjahu családot, és szembesül a feltűnő nacionalizmussal.

A regényt baloldali lapok pozitívan fogadták, és elnyerte a National Jewish Book Council JJ Green­berg Memo­r­i­al Award for Fic­tion díját.

Zsidó lapok bírálatát is kiváltotta egyszersmind. A Jewish Currents Philip Roth és Saul Bellow-utánérzésnek nevezte, a Jewish Review of Books úgy fogalmazott, hogy a regény “a cionizmust zanzásított és durván történelemtorzító formában  ábrázolja”.

[popup][/popup]