Prófétikus klímavédelem

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A globális felmelegedéssel szemben azonnali és radikális lépéseket sürgetők moralizáló, sőt vallásos nyelvet használnak. Támogatóik szerint ez helyes is, hiszen akkora a baj, hogy életvitelünk teljes átalakítására van szükség, ahhoz pedig nélkülözhetetlen a vallásos kultusz. Bírálóik szerint viszont ezzel többet ártanak az ügynek, mint amennyit használnak.

Greta Thunberg

„A klímamozgalmat sokan vádolják azzal, hogy túlzottan moralizálóvá, kvázi-vallásossá és irracionálissá vált. Holott éppen ez a legjobb, ami történhetett” – olvassuk a Tageszeitung véleménycikkét a globális felmelegedés elleni mozgalmakról.

Thomas Schmid, a Welt publicistája viszont úgy véli, hogy Greta Thunberg és a többi radikális környezetvédő inkább árt, mintsem használ a klímavédelem ügyének.

Schmid megjegyzi, hogy nem Greta Thunberg, hanem az őt pajzsukra emelő politikusok és aktivisták az igazán felelőtlenek. Schmid szerint ők is tisztában vannak azzal, hogy a valláspótlékként szolgáló klímavédelmi hisztéria radikalizmusa csak erőszakkal lenne megvalósítható, demokratikus úton aligha. Azzal, hogy hitelt adnak Thunberg apokaliptikus és elitellenes vádaskodásának, azt a benyomást keltik, mintha eddig a világ semmit sem tett volna a felmelegedés megállítása érdekében. Ezzel pedig éppen azoknak az intézményeknek tekintélyét rombolják, amelyek tesznek valamit a klímaváltozás ellen.

Teljes cikk

[popup][/popup]