Pozsony: Több száz zsidó sírkő került elő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A kövek főleg a XVIII. és a XIX. századból származnak, az elpusztított régi zsidó temető helyén találtak rájuk a szlovák fővárosban.

A pozsonyi lelet (A helyi zsidó hitközség felvétele)

Egymásra pakolva feküdtek a sírkövek egy elhanyagolt és a növényzet által erősen benőtt területen, a jelenleg is használt ortodox zsidó temető egyik fala közelében. A feltételezések szerint már vagy 80 éve heverhettek ott – írja  a jewish-heritage-europe.eu nyomán a zsido.com.

Tomás Stern a pozsonyi zsidó közösség elnöke azt mondta, hogy körülbelül 300 barokk síremléket találtak a február óta tartó munkák során. Ez az elmúlt évek egyik legfontosabb projektje – hangsúlyozta Stern.

A pozsonyi zsidó temető archív felvételen

A szomszédos ortodox temetőben egy kőtárat hoznak létre, az épen maradt sírköveket visszahelyezik a régi temető helyére. A temetőt 1690-ben nyitották meg a Duna partján, ez volt 1847-ig a város fő zsidó temetkezési helye.

Chatam Szófer pozsonyi rabbi sírjának kerítés-építése archív felvételen

A második világháború alatt lerombolták, amikor egy alagút épült a közelben. A sírok nagy részét kihantolták és a maradványokat az ortodox temetőbe vitték egy tömegsírba, mindössze 23 sírt hagytak meg. Ezek között van a nagytekintélyű tudós rabbi, Chatam Sofer nyughelye is.

[popup][/popup]