Poroltóval támadt a hanukia ellen az antiszemita lengyel képviselő

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

Botrányos jelenet játszódott le kedden a varsói alsóház épületében tartott hanukai ünnepségen, ahol Grzegorz Braun, a Konföderáció tömörülés képviselője poroltó készülékkel fújta le a menóra gyertyáit. A házelnök “mély fájdalmát” fejezte ki a történtek miatt. 

Grzegorz Braun lengyel parlamenti képviselő poroltóval támadt a hanukiára

Az ünnepséget a Donald Tusk keddi programbeszédéről folytatott parlamenti vitával párhuzamosan rendezték meg. Szymon Holownia házelnök az incidens után kizárta Braunt – aki az ellenzéki Konföderáció részét képező Lengyel Korona Konföderációja nevű párt tagja – a szejm üléséről.

Grzegorz Puda, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője a történtek miatt a szejm ülésének felfüggesztését kezdeményezte.

A szünet után Holownia közölte: a szejm elnöksége a parlamenti házszabály értelmében a lehető legmagasabb pénzbírságot szabta ki Braunnak. Bejelentette: ügyészségi panaszt is benyújtanak a vallási szertartás megzavarása miatt. Braun a tette után kiállt a parlamenti szószékre, és kijelentette: meg akarta akadályozni a hanukát, mint “a sátánizmus és a rasszista triumfalizmus” ünnepségét.

Arsen Ostrovsky 🎗️ on Twitter: “Jew-hatred is alive and well in Poland!Than was just obscene. A Polish Member of Parliament, Grzegorz Braun (@GrzegorzBraun_) extinguishes candles during Chanukah celebration. What a hateful man!pic.twitter.com/DH9KDFiFhf / Twitter”

Jew-hatred is alive and well in Poland!Than was just obscene. A Polish Member of Parliament, Grzegorz Braun (@GrzegorzBraun_) extinguishes candles during Chanukah celebration. What a hateful man!pic.twitter.com/DH9KDFiFhf

 

Piotr Glinski volt kulturális és örökségvédelmi miniszter, a PiS képviselője hangsúlyozta: pártja nem ért egyet a vallási ügyeket érintő, vagy más összefüggésű intoleranciával és agresszióval, amely – mint fogalmazott – sérti a humanitárius alapértékeket. A Konföderáció politikusaihoz fordulva Glinski kijelentette: Braun tette nemcsak vallási, hanem személyek elleni agresszió is volt, ráadásul kisgyerekek is voltak a helyszínen.

A Konföderáció nevében Krzysztof Bosak, a szejm egyik alelnöke azt válaszolta Glinskinek: ő személyesen nem volt tanúja az incidensnek, ezért megvárná a további döntéseket. (MTI)

[popup][/popup]