Pompeo személyében amerikai külügyminiszter először járt a Nyugati Parton izraeli telepeken

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Első alkalommal látogatott meg izraeli telepeket a Nyugati Parton / Ciszjordániában amerikai külügyminiszter Mike Pompeo személyében – jelentette a helyi média csütörtökön.

Pompeo Jeruzsálemben (Fotó: Reuters)

Mike Pompeo izraeli útjának második napján, jeruzsálemi tárgyalásai után megtekintette a Rámalláh közelében, Jeruzsálemtől mintegy 15 kilométerre található, Piszgot nevű ciszjordániai pincészetet.

Ezzel a szimbolikus lépéssel amerikai külügyminiszter első ízben látogatott el egy izraeli telepre, az 1967-ben Jordániától elfoglalt területen létrehozott, Saár Binyamin nevű telepesfaluban található vállalkozáshoz.

A palesztinok széles körben elítélték az amerikai külügyminiszter vizitjét, mert úgy vélik, hogy ezzel az amerikai kormányzat jóváhagyja “az izraeli jogsértést”, ugyanis a nemzetközi jog nem engedélyezi megszállt területre civil lakosság telepítését, és ott gazdasági vállalkozások létrehozását.

Pompeo a főként palesztinok lakta Nyugati Parton / Ciszjordániában szintén látogatást tervez a közszolgálati rádió jelentése szerint a Jerikó közelében található Kaszr-el-Jehudba, a Jordán folyónak ahhoz a partszakaszához, ahol a keresztény hagyomány szerint Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust.

Ez ugyanakkor az a hely is, ahol a zsidó hagyomány szerint az izraeli törzsek átkeltek honfoglalásuk idején a Jordánon, és ahonnan Illés próféta felment a mennybe. A partszakaszt az izraeli hadsereg néhány éve megtisztította a taposóaknáktól, és turisztikai látványossággá, nemzeti parkká alakították, amelyet elsősorban keresztények látogatnak.

A Nyugati Part / Ciszjordánia után az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsíkra utazik helikopteren az amerikai külügyminiszter. Ez az első alkalom, hogy magas rangú amerikai tisztviselő felkeresi a stratégiai fennsíkot, mióta 2019 márciusában az amerikai kormány elismerte Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitását.

A Golán-fennsíkon Pompeo Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter kíséretében a Bental-hegy kilátóját látogatja meg, ahonnan kiválóan látható a fennsík szíriai, keleti oldala, valamint a határ vonala, ahol 1973-ban, a jom kippuri háború idején különösen véres harcok folytak. (MTI nyomán)

[popup][/popup]