Polgár Zsuzsa olimpiai bajnok sakknagymester újabb elismerése

Írta: Szombat / Mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Polgár Zsuzsa olimpiai- és világbajnok sakknagymestert rendkívüli pályafutása elismeréseképpen beiktatták a sportági Hírességek Csarnokába az Amerikai Egyesült Államokban.

Polgár Zsuzsa (Fotó: MTI)

Az 1969-ben budapesti zsidó családban született Polgár Zsuzsa sakknagymestert beiktatták a sportág St. Lousisban létesített Hírességek Csarnokába, ahol olyan más kiválóságok közé került, mint Bobby Fischer, Edward Lasker és Ben Franklin. Polgár Zsuzsa a legfiatalabb nő, aki megkapta ezt az elismerést. Rajta kívül még egy magyar sportolót fogadott soraiba az intézmény: Benkő Pált 1993-ban – írja a mazsihisz.hu.

“Polgár Zsuzsa – aki hosszú pályafutása során bebizonyította, hogy a világ valaha élt legerősebb sakkozónőinek egyike – a beiktatásán nagyhatású beszédet mondott a magyarságáról, zsidóságáról és női létéről, valamint arról, hogy miképpen tört utat a férfiak által uralt sakkvilágban a saját maga és más nők számára. Mint mondta, sakkozóként három fő cél vezérelte a sikeressé válásban: meg akarta tisztelni azokat a családtagjait, akiket elpusztítottak a holokauszt során; tudta, hogy csak a sikerrel képes visszafizetni azt az áldozatot, amit a szülei hoztak érte; végül utat akart törni más nők előtt is.

S hogy nőként milyen nehézségekkel kellett szembenéznie? Erről Polgár Zsuzsa elmondta: amikor első női játékosként akart nevezni a sakkvilágbajnokságra, kiderült, hogy ezt eleve nem tuja megtenni a verseny elnevezése miatt, azt akkoriban ugyanis így hívták: férfi sakk világbajnokság. A FIDE (a nemzetközi sakkszövetség) az ezt követő botrány hatására kihúzta a férfi szót a világbajnokság nevéből, azután a nőknek (beleértve Polgár Zsuzsa húgait) nem okozott gondot a versenyen való indulás.”

 

[popup][/popup]