Pokorni újabb fordulata Turul-ügyben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A XII. kerületi Turul-szobor elszállítását, vagy lebontását továbbra sem tartaná jó ötletnek Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere, sőt ma már az átnevezést sem támogatja, jóllehet az önkormányzat tavaly megszavazta, hogy I. világháborús emlékművé alakítják át a 2005-ös felállítása óta folyamatos viták kereszttüzében álló szobrot.

Pokorni Zoltán (Forrás: Wikipedia)

Pokorni Zoltán egy hétfői beszélgetésen részletesen szólt a kérdésről, erről a 24.hu tudósított:

Pokorni azt mondta, nagy valószínűséggel módosító indítvány nyújt majd be, hogy változtassák meg a hegyvidéki képviselő-testület döntését, és kezdeményezi, hogy a „másik idősíkba való áttolás” helyett a szobor maradjon meg magában, és állítsanak mellé egy „nagyon részletes útmutatót” arról, mi a turul, hol használták jelképként.

A XII. kerületi Turul-szobrot eredetileg a II. világháború áldozatainak emlékműveként állítottak, de a nyilasok által 1945-ben Budán végrehajtott tömeggyilkosságok közvetlen közelében áll, gyilkosok neve is szerepelt rajta. A témát a múlt héten a 444.hu dolgozta fel egy hosszú videóban.

A film többek között Pokorni felelősségét is felvetette azért, hogy a szobor mindmáig a helyén maradhatott.

A polgármester szerint azonban a rendező „aktuálpolitikai furkósbotot faragott a történetből, ami az ő fején reccsent”. (A film készítői  megkeresték Pokornit, ám nem nyilatkozott nekik. A film közzététele után viszont már önként beszélt róluk.)

Nem lehet egyenlőségjelet tenni a nyilasokat védelmezők és a Turul-szobor fennmaradásáért kardoskodók között – állította Pokorni, mert a turul sokkal összetettebb szimbólum. Az egyik honfoglaló törzs jelképe volt, de igazán széles körben a millennium idején terjed el a magyar királyság és a magyar szupremácia jelképeként, majd az első világháborús vereség után a katona sírokon is megjelent – fogalmazott.

Teljes cikk

Címkék:nyilas gyilkosságok, XII. kerület

[popup][/popup]