Pesten pihentek az al-Kaida terroristák

Írta: borsonline.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarországon laktak, Németországban buktak le azok a terroristák, akik egy német pályaudvart, valószínűleg a bonni terminált akarták a levegőbe röpíteni. Veszélyben van-e Magyarország?

illusztracio al kaida terrorcselekmeny foto thinkstock forrás borsonlinehu

A 2004-es madridi vasúti robbantás után az al-Kaida további metróállomások és pályaudvarok ellen tervezett merényleteket. (A kép illusztráció, fotó: thinkstock, forrás: borsonline.hu)

A dzsihádisták átutazóban járnak nálunk. Budapesten főként pihennek, közben pedig informá­ciókat vesznek célpont­jaikról. Imaházakban és éttermekben bonyolítják találkozóikat.

Nemrég Né­met­országban akartak egy pályaudvart felrobbantani az al-Kaidához köthető afgánok, akiknek a bérelt budapesti lakásukban a TEK tartott ház­kutatást – mondta a Magyar Nem­zetnek Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese, aki a Borsnak is nyilatkozott. Mint elmondta, az említett házkutatást a német hatóságok által folytatott eljárásban, jogsegély keretében végezték az NNI munkatársai, így arról nem áll módjában tájékoztatást adni. Azt viszont megerősítette a főigazgató-helyettes, hogy a TEK több, terrorszervezethez köthető személlyel kapcsolatban kezdeményezett már intézkedést.

Célpont a bonni vasútállomás

Az al-Kaida 2004, a madridi vonatrobbantások óta elsődleges célpontjának tartja a nyugat-európai pályaudvarokat. A terv a 2011-ben megölt Oszama bin Ladentől származik. Kidolgozója egyik helyettese, Junisz al-Mauretani, aki az európai ak­ciókért felelős.
Ő választotta ki 2012 decemberében a bonni főpályaudvart, melynek peronján fémcsőből és butángázzal töltött patronokból összeszerelt robbanószerkezetet találtak. Gyújtószerkezete ébresztőórából és elemekből állt.

Pesti éttermekben szervezkednek

Magyarországot átutazóban használják a terroristák, akik nem magyar, hanem főként amerikai, brit, francia és német célpontokra koncentrálnak, véli Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

– Nálunk pihenéssel töltik az időt, vagy a szervezésnek azzal a fázisával, amit terrorszolgáltatásnak nevez a szakirodalom. Azaz hírszerzési, információs adatok cserélnek gazdát – magyarázza Tarjányi.

Hol osztják meg az információkat?

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]