Pere elhalasztásával Netanjahu időt nyert a választások előtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Megkezdődött, de az eljárás újabb elhalasztásával véget is ért Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós perének első érdemi tárgyalása Jeruzsálemben hétfőn, másfél hónappal a közelgő parlamenti választások előtt – jelentette hétfőn a 12-es kereskedelmi tévé.

Benjamin Netanjahu

A bírók úgy döntöttek, hogy helyt adnak a kormányfő védelmét ellátó ügyvédek panaszának, és külön tárgyalási napot iktatnak be annak megvitatására, hogy a rendőrség nyomozói a megfelelő főügyészi jóváhagyás birtokában kezdték-e meg munkájukat.

Csak ennek eldöntése után tűzik majd ki a bizonyítási szakasz kezdetét, ami azt jelenti, hogy a vád tanúvallomásait csak a március 23-i újabb választások után ismerhetik meg az izraeliek. A kormányfő védelmét ellátó ügyvédek a bizonyítási szakasz 3-4 hónapos elnapolását kérték.

A hétfői tárgyalást is már többszöri halasztás után rendezték meg, korábban januárra tűzték ki, majd az országos járványügyi zárlat miatt változtatták február 8-ra az időpontot. Az izraeli miniszterelnök ellen tavaly nyújtott be a főügyész vádiratot csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció vádjával, az első tárgyalási napot tavaly májusban tartották.

Netanjahu ezúttal egyedül, az általa vezetett Likud párt politikusainak kísérete nélkül érkezett a bíróság épületéhez. Az első, tavalyi tárgyalási napon a 12-es kereskedelmi televízió szakértői szerint többet ártott, mint használt az az Izraelben híressé vált fotó, amely alapján többen maffiafőnökhöz hasonlították a politikust, ahogy párttársaival a háta mögött a bíróságot ostorozta.

Benjámin Netanjahut most nemcsak a bíróság épületénél várták az ellene tüntetők, korábban már a miniszterelnöki rezidencia Balfour utcai épületénél is vörös szőnyeget terítettek le az utcán a kormányfő számára a bíróság felé vezető úton. Július közepe óta a “Crime Minister”, valamint a “feketezászlós mozgalom” vezetésével minden szombaton tüntetők ezrei követelik a távozását, mert szerintük addig nem vezetheti az országot, amíg nem tisztázta magát a vádak alól.

Hétfőn a kormányfő mellett megjelentek vádlott-társai is, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosa, Moni Mózesz, valamint a Bezeq kommunikációs nagyvállalat főrészvényese, Saul Elovics és felesége, Irisz Elovics. Miután tagadta az ellene felhozott vádakat, Netanjahu megkapta a bírók engedélyét a távozásra, s a nap további részében ügyvédei képviselték őt.

A kormányfő új vezető ügyvédje, Boáz Ben Cur megpróbálta töröltetni a Netanjahu elleni vádak legalább egy részét, arra hivatkozva, hogy szerinte a rendőrség hatáskörét túllépve nyomozott védence ellen, és olyan vádakat is felhoztak ellene, amelyekkel kapcsolatban nem is kérdezték ki.

A 12-es TV szakértője, Gaj Peleg szerint Netanjahu számára elsősorban a Walla hírportál volt főszerkesztőjének tanúvallomása lehetett volna kellemetlen a választási kampány finisében, mert a főszerkesztő elmondaná, miként befolyásolta a Netanjahu család a hírportál tartalmát.

Vasárnap Netanjahu két videóüzenetet tett közzé, melyekben azt hangoztatta, hogy politikai okokból boszorkányüldözést folytatnak ellene, és a rendőrségen, majd az ügyészségen is “aktákat gyártottak” befeketítésére. A bíróságon azonban teljes mértékben tisztelettudóan viselkedett, s szakértők szerint várhatóan továbbra is ez a kettősség jellemzi majd üzeneteit: egyrészt a törvényszéken a teljes normakövetés, másrészt a bíróság falain kívül a jogi eljárás megkérdőjelezése.

Izrael történetében először áll bíróság előtt hivatalban lévő miniszterelnök. Ehud Olmert kormányfőt is törvény elé állították, majd elítélték korrupció vádjával, de ő már a nyomozati szakaszban távozott tisztségéből. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]