Pécs a vallások tükrében

Írta: Puskás Zsuzsa, metropol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Véget ért az Értékes Pécs program, számos látnivaló bővült vagy újult meg.
ut_pecs00Érzékenység és nyitottság – ez mindenfajta kulturális élmény befogadásának feltétele. Így van ez a különféle vallások hagyományainak, kultúrájának megismerésével is, amelyet Pécsen egy most befejeződött projekt segít. Korszerű és látványos eszközöket telepítettek az Értékes Pécs gesztorszervezete, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. három bemutatóhelyére: a Középkori Egyetem épületegyüttesébe, a Cella Septichorába és az Ókeresztény Mauzóleumba. Ezeken kívül zsidó, szerb ortodox és református vallási helyszíneket fejlesztettek (lásd alábbi összeállításunkat) a projekt 450 millió forintos forrásából.

Az Értékes Pécs egyik sarokpontja volt az ország első egyetemének maradványai között berende­zett kiállítás létrehozása. Ez az egyetem történetén kívül a szomszédos, az írott forrásokból már ismert Mária-kápolna értékes szoborleleteit is bemutatja.

Egy másik, nagyon látványos újdonság a Pécs történetét feldolgozó, 3D-technikával készült animáció, amelynek segítségével szinte átélhetővé vált a római kor, a középkor és a török uralom időszaka.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]