Páva utca, Sorsok háza – továbbra is patthelyzet

Írta: Czene Gábor/nepszava.hu / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Orbán Viktor izraeli látogatása előtt a Népszava – Karsai László történészre hivatkozva – röppentette fel a hírt, miszerint Orbán a címben említett két intézmény összevonását tervezi, Schmidt Mária vezetésével, és ehhez keresné majd izraeli vendéglátói, elsősorban a Jad Vasém intézet jóváhagyását. 

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó a Jad Vasemben

Nem került elő bizonyíték arról, hogy a miniszterelnök valóban erre törekedne, a Népszava összefoglalója szerint (lásd alább) Orbán Viktor a Jad Vasemben nyitott és érdeklődő volt, és hangoztatta készségét a megállapodásra.

“Információink szerint a mostani látogatáskor Orbán Viktor tudomására hozták a Jad Vasemben, hogy Schmidt Mária megítélése nem javult az elmúlt években. Érzékeltették, hogy Schmidt kinevezését más tekintélyes intézmények, nemzetközi szervezetek is tiltakozással fogadnák. Elvárható ugyanis, hogy a vészkorszak áldozatainak emléket állító tudományos központokat olyan hiteles személyek vezessék, akik szakmailag megkérdőjelezhetetlenek, töretlen támogatást élveznek. 

Orbán „nyitott és érdeklődő” módon viselkedett, több kérdést is feltett, például a Páva utcai emlékközponttal kapcsolatban (a Jad Vasem szakértői, bár az intézmény működését kritizálták, az ottani kiállításról történészi szempontból jó véleménnyel voltak). A Sorsok Háza ügyében a miniszterelnök kifejezésre juttatta, hogy szeretné elkerülni a „régi problémák” megismétlődését: semmiképpen nem újabb botrányt, hanem megállapodást akar.

A Miniszterelnökség nemrég megkeresésünkre szűkszavúan közölte, hogy a „Sorsok Házával kapcsolatban kormánydöntés még nem született”. Gulyás Gergely miniszter a keddi kormányinfón újságírói felvetésre kijelentette, hogy „nincs szó semmilyen összevonásról”. Schmidt Mária a két héttel ezelőtt elküldött kérdéseinkre eddig nem reagált. Az Orbán által kívánatosnak tartott megállapodást aligha lehet a kormánnyal szemben konfliktusokat is felvállaló Mazsihisz mellőzésével tető alá hozni.”

Népszava teljes cikk

Címkék:Jad Vasém, Sorsok háza

[popup][/popup]