Patthelyzet Rafahban: Többezer Hamasz fegyveres rejtőzködik egymillió civil között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy “az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban”, amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

    “Nem támogatjuk komoly és alapos tervezés nélkül, valamint a humanitárius segítségnyújtás és a külföldi állampolgárok Gázai övezetből történő biztonságos kijutásának biztosítása nélkül” – mondta a rafahi esetleges hadműveletről újságíróknak Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Netanjahu szerint “lehetetlen elérni a háborús célokat úgy, hogy négyHamász-zászlóalj marad Rafahban”. Igéretet tett, hogy a palesztin civileket evakuálni fogják. Washington azonban azt közölte, hogy még nem látták komoly bizonyítékát izraeli hadművelet tervezésének Rafahban, és Antony Blinken külügyminiszter aggodalmának adott hangot egy efféle izraeli hadművelettel kapcsolatban a térségben tett eheti látogatása során.

Izraeli tüntetők péntek reggel megpróbálták megakadályozni a humanitárius segélyeket szállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe. “Semmilyen segély nem jut át mindaddig, amíg az utolsó övezetbe hurcolt túsz vissza nem tér” – hangoztatták.

A Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy, a tenger felől érkező gyanús lövedéket Haifa mellett – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Csütörtök este mintegy harminc rakétát lőttek ki Észak-Izraelre Libanonból, miután délután egy izraeli dróntámadásban életét vesztette a libanoni síita Hezbollah egyik dél-libanoni parancsnoka.

Shiri Zsuzsa, az MTI

[popup][/popup]