Párizsban a szólásszabadságért menetelt, most büntetne a Mohamed-karikatúra miatt

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász palesztin elnök vizsgálatot rendelt el egy palesztin hivatalos lapban megjelent, Mohamed iszlám prófétát ábrázoló karikatúra miatt.

Mahmud AbbaszA ciszjordániai al-Hajat al-Dzsadida nevű újság vasárnapi számában egy köpönyeges férfi egy szív alakú táskából a szeretet magvait szórja egy Földre, amelyen áll. A kép jobb felső sarkában szereplő felirat azt írja: “Mohamed próféta”.

Abbász kijelentette, hogy „elrettentő intézkedésekre van szükség e szörnyű hiba elkövetőjével szemben, a szent vallási szimbólumok, különösen a próféták tisztelete érdekében”.

Mohamed Szabane, a rajz muszlim alkotója a Facebookon közölte, hogy nem volt ártó szándéka, a képen látható alak nem Mohamed, hanem „a Mohamed próféta által megvilágosodott emberiség szimbóluma.”

Az iszlám szent iratok szigorú értelmezése tiltja Mohamed ábrázolását, jóllehet a korábbi évszázadokban a muzulmán udvari művészek a kéziratokban lefesthették a prófétát. A palesztin Wafa hírügynökség hétfőn azt közölte, hogy Abbász azonnali vizsgálatot rendelt el ebben az ügyben.

Abbász kevesebb mint egy hónappal ezelőtt Párizsban együtt menetelt a világ számos vezető politikusával a szólásszabadság mellett kiállva, válaszul iszlamista fegyveresek brutális támadására a Mohamed–karikatúrákat közlő Charlie Hebdo francia szatirikus lap újságírói ellen.

Szabane az egyik legjelentősebb palesztin karikaturista. A palesztin társadalom alapvetően nagyra becsüli e szakma művelőit Izrael elleni metsző kritikájukért. Szabane munkái miatt már korábban is volt hatósági fellépés áldozata: Izrael tavaly öt hónapra bebörtönözte és bírságot vetett ki rá „ellenséggel való érintkezés” vádjával, a karikaturista és támogatói szerint abból a célból, hogy elhallgattassa maró humorát.

Szabanét a Mohamed-rajz miatt nyilvánosan nem fenyegették meg, és köszönetet mondott az interneten híveinek: „noha bizottsági vizsgálattal nézek szembe, szeretem ezt az országot” – írta kedden a palesztin karikaturista.

[popup][/popup]