Párizs főpolgármestere megelégelte Mahmúd Abbász antiszemita szövegeit, és megvonta díszpolgárságát

Írta: Euronews - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin elnök legújabb antiszemita megjegyzései váltották ki, hogy nem tarthatja meg Párizs legmagasabb kitüntetését, amit 2015-ben kapott. A városvezető emlékeztetett arra a több tízezer francia zsidóra is, akik a náci terror áldozatai lettek.

Abbászhoz intézett levelében Hidalgo azt írta, hogy azért vonja vissza tőle a La médaille Grand Vermeil de Paris néven ismert tekintélyes kitüntetést, mert a palesztin elnök legutóbbi megjegyzéseiben tagadta a népirtást, melynek során Európa szinte teljes zsidó lakossága a náci rezsim áldozata lett. (A teljes levél itt látható.)

A német megszállók 1940 és 44 között legalább 50,000 párizsi zsidót öltek meg vagy deportáltak haláltáborokba. Abbást kijelentéseit a párizsi főpolgármester tűrhetetlennek nevezte.

Párizs jeles kitüntetését korábban olyan személyiségek vehették át, mint Michael Jackson, Brigitte Bardot, Diana Ross, Jane Fonda, Herbie Hancock, Rafael Nadal, Michel Legrand, Patti Smith vagy Karl Lagerfeld.

Augusztusban a Palesztin Önkormányzat elnöke nem először merészkedett a történelemmagyarázat ingoványos terepére, ahol csekély figyelmet szokott fordítani a históriai tényekre.

Legutóbbi előadásában azt állította, hogy Hitlert nem az ideológiai gyűlölet és a népirtás vágya vezette, hanem egy “pénzmosási (tőkeátcsoportosítási) akciót” hajtott végre, felszámolva a zsidó fináncburzsoázia történelmi pénzkölcsönző szerepét. Szerinte ennek nem volt köze az antiszemitizmushoz, amit “legális politikai érzelemnek” nevezett.

Teljes cikk

 

 

[popup][/popup]