Pardon… – Kosztolányi fajvédő múltja

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Új Nemzedék 1913-tól 1944-ig működő, nyíltan szélsőjobboldali, fajvédő lap volt, melyet Bangha Béla jezsuita szerzetes, a magyar katolikus sajtó megszervezője vett meg a katolikus lapkiadás számára. Ennek a lapnak lett munkatársa 1919 és 1921 között – éppen 100 éve – Kosztolányi Dezső, s vezette névtelenül a Pardon… című rovatot.

Kosztolányi Dezső

Azonban már életében tudható volt, hogy ki is a fehérterrort relativizáló, a numerus clausust üdvözlő, a Népszavával és szerzőivel, szerkesztőjével folytonos, személyeskedő szócsatát vívó glosszák szerzője. Később felesége is elismerte ezt, majd megjelenik a Kosztolányi Dezső című regényében is. Arany Zsuzsanna ezeket a Pardon-szövegeket vizsgálja meg könyvében, s igyekszik beazonosítani azokat a szóhasználat, stilisztika, életrajzi vonatkozások mentén.

1919 terhelt év volt, amikor Kosztolányi – a kortársak elmondása szerint egész magas fizetésért – szerződik az Új Nemzedékhez. Gúnyosan beszél a kikeresztelkedett zsidókról, helyesnek véli a numerus clausust, s egy Pardon-glosszában – feltehetően ő – arról beszél: a zsidók maguk építette gettóban, vagyis inkább villanegyedekben élnek.

Úgy tűnik, valami megváltozott a nemzetiszocializmus európai térhódításával. Ezt az eszmét már Kosztolányi is határozottan elutasította. A ‘20-as évek végén a Népszavának nyilatkozva már tagadta, hogy az Új Nemzedék Pardon rovatát ő vezette. Ezek az információk mint árnyalják az író és költő személyét, nem kétségbe vonva persze zsenialitását és regényeinek hallhatatlanságát.

Teljes cikk

Címkék:1919, Kosztolányi Dezső, Pardon, Új nemzedék

[popup][/popup]