Pánikkeltő álhíreket szűr ki az amerikai zsidó fiú találmánya

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A pánikkeltő álhíreket kiszűrő, tájékoztató honlapját – amelyet decemberben indított el – ma már napi több millióan nézik a világ minden szegletéből, miközben Avi Schiffmann a vírus sújtotta, egyesült államokbeli Seattle-ben fejleszti a percenként frissülő, páratlan honlapot: mindössze 17 évesen.

Avi Schiffmann

Avi Schiffmann seattle-i zsidó középiskolás ideje jó részét azzal tölti, hogy pontos, ellenőrzött, tárgyilagos és friss információkat gyűjtsön és rendszerezzen az általa fejlesztett honlap segítségével, amely percenként tájékoztat a fejleményekről, kizárólag többszörösen ellenőrzött, megbízható információkat közölve – írja a mazsihisz.hu. Országokra lebontva tudatja, hogy mennyi megbetegedést észleltek idáig, hány súlyos állapotú beteget tartanak számon, hányan haltak meg és hányan gyógyultak fel. Továbbá Google-térkép segíti a tájékozódást, utazási tanácsok és a karanténban tartózkodásra való felkészülés lehetőségei is elérhetők a súlyosan koronavírus-sújtotta Seattle-ben (Washington állam) üzemelő, de az egész világról informáló, mindannyiunkat segítő, egyedül Avi Schiffmann építette honlapon.

Szerinte úgy tudunk leginkább vigyázni magunkra és egymásra, hogy biztosítjuk – ez a legfontosabb feladatok egyike – a pontos, tárgyilagos hírszolgáltatást a vírussal kapcsolatban ezekben a hetekben, amikor „nem minden kormány mintaszerű a világon és nem mindenhol átlátható a kommunikációjuk és nehéz valódi információkhoz jutni”. Schiffmann szerint sok kormány, sok vezető csak a saját presztízsével, népszerűségével törődik, ennek érdekében adagolja vagy tartja vissza az információkat, amíg késő nem lesz.

Maga a honlap automatikusan ellenőrzi más megbízható forrásokból az információkat, hála az építője gondosságának. „Akkor is üzemel, amikor én alszom” – mondja. Tervezi 30 nyelven elérhetővé tenni az egyelőre angolul futó híreket. Már most, hogy csak angolul férhető hozzá az információ, napi több millióan mennek fel az ncov2019.live honlapra, szinte szó szerint a világ minden országából. Izraelből például, ahol Avi Schiffmann élt is egy darabig a szüleivel, tegnap 30 ezren keresték fel a honlapon.

A teljes cikk

[popup][/popup]