Palya Bea: én minden koncertbe belehalok és újjászületek…

Írta: Breuerpress - Rovat: Hírek - lapszemle

Palya Bea a Selymekről, a készülő koncertjéről beszélt, de szóba került még a nőiesség, az erős nő képe, ahogy a nők egymás iránt érzett szeretete, tisztelete is. Persze a mezítlábas éneklés sem maradhatott ki.

 palyabea_10_08

Két hét múlva egy hatalmas durranás lesz a MÜPÁ-ban, de mi lesz ez?

Lett egy ötletem, egy sorozat-ötletem, mégpedig, hogy olyan nőket hívjak meg, akik nekem nagyon fontosak, nagyon szeretem a hangjukat, a lelküket. Azt találtam ki, hogy meghívok énekesnőket a nagyvilágból, ebben nagy segítséget kaptam Marton László Távolodótól. A sorozat első darabja május 13-án kerül megrendezésre, a Művészetek Palotájában, a vendégem pedig Çiğdem Aslan lesz, aki kurd származású, Isztambulban született, Londonban élő előadó, aki a kisázsiai élet bölcsője tájnak szinte minden zenéjét ismeri és ezt a hihetetlenül izgalmas zenei olvasztótégelyt igazi kincses birodalomnak tartja. Énekel görög, török, kurd, szefárd nyelven, mindezt nagyon gyönyörűen.

Mit hallhatnak majd a nézők?

Az est úgy néz ki, hogy én vezetem be, körülbelül 20-25 perces résszel, majd jön ő, övé lesz az est nagy része, majd a végén ketten leszünk a színpadon.

Hogy sikerült megismerkedniük?

Az interneten keresztül. Én készítettem egy nagyobb anyagot, ez 7-8 előadónő nevét tartalmazta, persze ennél jóval többen vannak, akiket nagyon szeretnék meghívni, a legfontosabb cél az volt, hogy olyanokat hívjunk meg, akiket a magyar zenehallgató közönség még nem ismer, Çiğdem sem volt még nálunk soha. A neten kerestem ennek a kultúrának az énekesei közt, Marton Laci is erősen ajánlotta őt, nem csalódtam, tényleg nagyon jó.

Kik a többiek, akik segítenek az est folyamán?

Részemről ketten lesznek ott, Tóth István gitáron és Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszereken, Çiğdemet egy öttagú zenekar kíséri, olyan izgalmas hangszereken, mint a kanun, ami a magyar cimbalom rokona, lesz mellette még bőgő, ütő, gitár, hegedű.

Úgy gondolom, kell némi bátorság valakit úgy a színpadra vinni, hogy még nem igazán ismeri.

Ő egy nagyszerű előadó, s azt gondoltam, az itt élő görög, török népeket is meghívjuk, hogy jöjjenek, hallgassák őt. Nagyon remélem, hogy az ötlet működni fog. Egy biztos, akármennyien jönnek el, nagyon gyönyörű zenét hallanak majd és a sorozat beindul és szépen duzzasztja magát.

A Magyarországon élő törökök nem biztos, hogy a MÜPÁ-ba járnak esténként.

Nem baj, én szóltam nekik, hogy jöjjenek el. Írtam a Türkinfonak is, a görög, török, szefárd zene összefüggéseiről, lehet, hogy eddig nem jártak, de mostantól kezdve igen, eljönnek. De elvárom a görögöket is. Azt még nem tudom, hogy a jelenlegi anyagban mekkora lesz a zsidó repertoár, de azt tudni kell, hogy Çiğdem, amikor Londonba költözött, egy klezmerzenét játszó zenekarral lett igazán ismert, az első lemezét is velük vette fel, ez a Mortissa volt. Ez, ahogy a lemez címe is utal rá, arról szól, hogy van egy szabad nő, aki meri kimondani a vágyait, aki mer róla beszélni.

A koncerten az első rész, amikor egyedül lesz, miről énekjel majd?

Erről szerettem volna beszélni. Az én legutóbbi lemezemnek a címe az volt, hogy Nő. A magyar nyelvben az a legszebb, hogy ez a szó jelenti egyben a nőt, mint női testet, női lelket, de jelenti egyben a növekedést is. Én két és fél évvel ezelőtt váltam anyává, amit imádok, egyszerűen el sem lehet mondani, mekkora szabadsággal járt az anyává válás. Lehet, hogy ez most így furcsán hangzik, de úgy érzem, anyaként az lehetek végre, aki mén igazán vagyok. Persze azzal is összefüggésben lehet, hogy ugye a természet által rám bízott első feladatot teljesítettem, életet adtam ennek a világnak.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék:Palya Bea

[popup][/popup]