Palesztinpárti aktivisták foglalták el – lezárták az Oxford Egyetem egyik épületét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Lezárták az angliai Oxford Egyetem Wellington téri épületét az Oxford Action for Palestine több száz palesztinpárti aktivistájának egyetemfoglalása miatt. A csoport találkozót követel az egyetem vezetőségével, hogy felülvizsgálják az intézmény „gázai-izraeli háborúval kapcsolatos politikáját”.

Palesztinpárti tüntetők foglalták el az Oxfordi egyetem egyik épületét, a rendőrségnek kellett közbeavatkozni (Fotó: BBC)

A rendőrök nagy számban vonultak a helyszínre – írja a 444.hu.

Az események azután eszkalálódtak, hogy Minouche Safik, az amerikai Columbia egyébként muszlim származású rektora az április közepi kongresszusi meghallgatásán arról beszélt, hogy „nem tűrik az antiszemita fenyegetéseket, transzparenseket és egyéb jogsértéseket” az intézményben, majd a fokozódó tiltakozások miatt kihívta a rendőrséget a kezdetben a gázai áldozatokért tüntető hallgatókra.

A palesztinpárti, Izrael-ellenes tüntetések a gázai-izraeli háború elleni tiltakozásokból nőttek ki, legfőbb konkrét követelésük az izraeli cégekkel fennálló egyetemi együttműködések megszüntetése.

A tüntetések a beszámolók szerint kisebb incidenseken túl alapvetően békések voltak addig, amíg a rendőrség nem avatkozott be, a hatóságok egyre erőteljesebb fellépése azonban olaj lehet a tűzre.

Az iszlamista merényletet túlélő Salman Rushie indiai-brit író a napokban egy nagyinterjúban figyelmeztette a „szabad és független Palesztináért” tüntető diákokat, hogy bár ő maga is régóta támogatja egy palesztin állam létrejöttét, nem szabad elfelejtenünk, hogy ezekkel a követelésekkel egy „fasiszta” terrorszervezetet – a Hamászt – támogatják.

[popup][/popup]