Palesztin tüntetési kultúra: lángoló Dávid-csillag és horogkereszt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztin tüntetők égő horogkeresztet és Dávid-csillagot állítottak fel szombaton este – a hónapok óta tartó a zavargások újabb mozzanataként a szamáriai Beita faluban, Evjatár kiürített előőrsének közelében.

A zavargások, melyek során napi rutin a gumiabroncsok égetése és a tűzijáték, hónapok óta minden este zajlanak, azzal a céllal, hogy megfélemlítsék, és végleges távozásra bírják Evyatar lakóit.

Az előőrsöt áprilisban illegálisan állították fel, válaszul Yehuda Guetta zsidó telepes meggyilkolására a szamáriai Tapuach csomópontnál. Az előőrsöt Júniusban evakuálták, de mindaddig az Izraeli Védelmi Erők irányítása alatt marad, amíg a polgári közigazgatás be nem fejezi a terület felmérését.

Ha megállapítják, hogy a föld állami tulajdon, akkor a volt lakosok és az állam között létrejött megállapodás szerint egy jesiva építendő Evjatarban, valamint szállás a jesiva diákjainak és a település dolgozói családtagjainak. Tovább meg kell kezdeni az előkészületeket egy végleges település létrehozására.

Ha a föld palesztin magántulajdonban van, az előőrsöt fel kell számilni.

Júliusban az előőrs két ideiglenes épülete megsérült, amikor a palesztin lázadók tűzbombát dobtak az izraeli biztonsági erőkre.

Címkék:palesztin tüntetés

[popup][/popup]