Palesztin származású volt a dániai merénylő

Írta: ATV/Euronews/Népszava/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet oldalán akart harcolni az a dániai merénylő, aki hétvégén két támadásban, Koppenhágában összesen két személyt ölt meg és öt rendőrt megsebesített.

koppenhágai merénylő

A Berlingske című lap szerint ezt azokkal a rabokkal közölte, akikkel egy cellában volt vizsgálati fogságában. Omar Abdel Hamid el­Hussein, akit vasárnap tűzharc során öltek meg a rendőrök, palesztin felmenőkkel rendelkezik. Többször is dühösen beszélt Izraelről, s kifejtette, megveti a zsidókat. A férfi, aki Dániában született,

Palesztinát második hazájának nevezte

– közölte a Politiken című lap, a merénylő osztálytársait idézve. Egy korábbi iskolatársa, akit az Ekstra Bladet szólaltatott meg, úgy fogalmazott, hogy a férfi nem riadt vissza Izrael nyílt bírálatától. Egyik pillanatról a másikra ki lehetett hozni a sodrából. Hírek szerint közvetlenül az első szombati merénylet után egy videofelvételt tett közzé az interneten, amelyben kifejezésre juttatta, hogy rokonszenvezik az Iszlám Állammal. A fegyvert, amellyel lövöldözött, hat éve lopták el egy kaszárnyából.

A terrorista a Facebookon egy posztjában hűséget esküdött az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. „Hűséget esküszöm Abu Bakrnak a teljes engedelmességre a jó és a rossz dolgokban is. Nem fogok vitába szállni vele, kivéve égbekiáltó hitetlenség esetén”- írja a posztban a 22 éves férfi,

A merénylőről közben előkerült egy felvétel, ami egy fél-profi kick-box mérkőzésen készült. A fekete nadrágos Omár el-Huszein büntett előéletű volt, késelés miatt ült két évet. A radikalizálódott fiú két héttel a merénylet előtt szabadult.

Koppenhágában hétfő este

40 ezren vonultak fel a szélsőségek ellen,

s emlékeztek a hétvégi terrorcselekmény áldozataira.

Koppenhága demo

A megemlékezésen felszólalt a dán miniszterelnök. Azt mondta, hogy az átlagemberek mellett a világ vezetői is együttérzésükről és támogatásukról biztosították Dániát. Az ország érezheti, hogy nincs egyedül.

„A dániai zsidók elleni támadás mindannyiunk elleni támadás”

– fogalmazott Helle Thorning-Schmidt, aki nemzeti egységre szólított fel a terrorakciót követően.

„A zsidó közösség fontos része Dániának. Össze fogunk tartani és folytatjuk a mindennapi életünket, ahogy tudjuk. Mindannyian dánok vagyunk”- tette hozzá Thorning-Schmidt.

A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak is, akik Koppenhágába utaztak, hogy részt vegyenek a megemlékezésen. Köztük volt Anders Ygeman svéd külügyminiszter is.

A megemlékezés a Krudttoenden nevű kulturális központnál vette kezdetét, ahol az első lövöldözés történt szombat délután. Hétfő este nemcsak Koppenhágában, hanem más dán városokban, így Aarhusban és Odensében is megemlékezést tartottak. A kormányzati épületeken félárbocra engedték a zászlókat.

Részvétét nyilvánította Barack Obama amerikai elnök. A Fehér Ház közleménye szerint Obama telefonon hívta fel Helle Thorning Schmidtet, és az Egyesült Államok támogatását ígérte az erőszak elleni, valamint a szólás- és vallásszabadságért vívott harchoz.

 

 

 

 

Címkék:Koppenhágai merénylet

[popup][/popup]