Palesztin fiaskó a médiaháborúban – levették a gázai tüntetésen megöltek listájáról a kisbaba nevét

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma levette a múlt hétfői erőszakos tömegtüntetésen az izraeli katonák által megöltek listájáról a nyolc hónapos kisbaba nevét, mert a kicsi valószínűleg születési szívbetegségben hunyt el, és nem a belélegzett könnygáz miatt – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet pénteken.

A médiaháború céljára a palesztinok által felhasznált egyik fotó

Lajla al-Gandur szülei azt állították, hogy nyolc hónapos kislányuk a határkerítés melletti tüntetésen vesztette életét a belélegzett gázok miatt, és ezért az övezetet irányító radikális iszlamista Hamász a tüntetés áldozatai között tartotta számon.

Temetésének képei bejárták a világsajtót az izraeli brutalitás jeleként, miután az eseményre meghívták a nemzetközi média Gázában található képviselőit. A palesztin médiában egy olyan karikatúra is megjelent az egyik napilap címoldalán, amelyen egy izraeli katona méreggel itat egy palesztin kisbabát, s Mahmúd Abbász palesztin elnökről ezen a héten fénykép készült kórházi ágyán ezzel az újsággal, és ezzel a karikatúrával.

A kislány boncolásának jegyzőkönyve egyelőre nem készült el, de egy gázai orvos elárulta, hogy születési rendellenességgel jött világra. A kórházi jelentés szerint szívében és légzésében súlyos keringési zavarok voltak megszületése pillanatától.

“A kisbaba holtan érkezett a kórházba, s a család azt mondta, hogy a határon volt és gázt lélegzett be”- nyilatkozott Asraf al-Kidra, az egészségügyi minisztérium szóvivője. “Eleinte nem volt világos, hogy amiatt halt-e meg”- tette hozzá.

Egy izraeli katonai szóvivő ezen a héten arról beszélt, hogy olyan bizonyítékkal rendelkeznek, amely aláássa a Hamász irányította gázai minisztérium hitelességét a kisbaba halálának ügyében.

Az al-Gandur család néhány napja elismerte, hogy Lajla a patent ductus arteriosus nevű betegségben szenvedett megszületése óta, amit a köznyelvben úgy szoktak leírni, hogy lyuk volt a szívében a kamrák között.

A gázai határon március végén kezdődtek az erőszakos pénteki tömegtüntetések a Hamász szervezésében, és múlt hétfőn érték el tetőpontjukat, amikor ünnepélyesen Jeruzsálembe helyezték át Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget. Ezen a napon izraeli lövésektől több mint hatvan gázai vesztette életét a határkerítés mellett. A Hamász két nappal később bejelentette, hogy a megöltek közül ötvenen hozzá tartoztak.

[popup][/popup]