Pakisztánban tálib szélsőségesek megtámadtak egy iskolát, száznál több halott

Írta: inforadio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tálib fegyveresek megrohamoztak kedden egy állami katonai iskolát a Pakisztán északnyugati részén található Pesavarban, s megöltek legkevesebb 141 embert, többségében diákokat.

Az iskola egyik helyisége (forrás bbc.co.uk)

Az iskola egyik helyisége a támadás után (forrás: bbc.co.uk)

A véres támadásban 131 diák és az iskola kilenc alkalmazottja halt meg, több mint 250-en megsebesültek – közölte egy katonai szóvivő a. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. Pakisztáni médiaértesülések szerint nem zárható ki, hogy az áldozatok száma növekedni fog, mivel több tucat diák sebesülése életveszélyes. A kilenc támadó mindegyike meghalt.

A katonai egyenruhába öltözött tálib fegyveresek helyi idő szerint délelőtt hatoltak be az épületbe és azonnal tüzet nyitottak. A pesavari katonai épületegyüttes közepén található iskolát mintegy ezer, 10 és 18 év közötti diák látogatja, köztük a magas rangú katonatisztek gyerekei. A tálib fegyveresek egy hátsó bejáraton át jutottak be a jól őrzött épületbe.

A hadsereg egységei gyorsan a helyszínre érkeztek, körbevették az iskolát és lezárták a környéket. A hadsereg mintegy nyolc órás tűzharcot követően tudatta, hogy a tanulók és tanárok többségét kimenekítették, de sokan közülük meghaltak.

Ászim Badzsva ezredes, katonai szóvivő egy sajtótájékoztató keretében azt mondta, hogy noha a támadók több napra való élelmet vittek magukkal, ami arra utal, hogy túszejtésre is fel voltak készülve, mégsem ejtettek túszokat és nem álltak elő követelésekkel, hanem azonnal elkezdtek lőni a gyerekekre. A támadók robbanószerkezetekkel felszerelt mellényt viseltek a testükön. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hadsereggel folytatott tűzharcban haltak-e meg, vagy pedig felrobbantották magukat. Helyszíni beszámolók szerint az épületből több hangos robbanás hallatszott, miközben a tűzharc zajlott.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]