Ötmillió izraeli már a második oltást is megkapta

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Meghaladta a koronavírus ellen mindkét dózis vakcinával beoltottak száma az ötmilliót Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Tel Aviv, tengerpart takarítás

Az oltási “zöld igazolványra” 4,9 millióan jogosultak a több mint 9,3 milliós Izraelben, vagyis már legalább két hét eltelt a második dózis beadása óta.

“Ez óriási eredmény az egészségügyi rendszer és Izrael polgárai számára. Együtt felszámoljuk a koronavírus-járványt” – mondta Juli Edelstein egészségügyi miniszter pénteki, békés szombatot kívánó üzenetében.

A járvány visszaszorításában Izraelben nem hagyatkoznak kizárólag az oltásokra, az alacsony esetszám ellenére is rendszeresen napi több tízezer tesztet végeznek, és az új vírushordozók együttműködésétől függően a lehető legalaposabb kontaktvizsgálattal megpróbálják kiszűrni a további lehetséges fertőzéseket is a járvány felszámolása érdekében.

A nagyfokú átoltottság után a csütörtökön elvégzett 35 027 teszt során mindössze 129 vírushordozót azonosítottak, vagyis a teszteknek csak 0,4 százaléka volt pozitív.

Izraelben pénteken az egészségügy minisztérium nem tartott nyilván erősen fertőzött “piros” és közepesen fertőzött “narancssárga” települést, csak 4 helyet soroltak a kevéssé fertőzött “sárga” kategóriába, és a fennmaradó 276 falu és város “zöld” színt kapott, vagyis egyáltalán nem vagy elhanyagolható mértékben élnek ott koronavírus fertőzöttek.

Csütörtökön senki sem hunyt el koronavírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, amire legutóbb tavaly június 15-én volt példa. Már csak 257 beteget ápolnak kórházakban, és sorra zárják be a Covid-19-osztályokat. Jelenleg 160 súlyos esetet tartanak nyilván, és 97-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig 5 374 276 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 57,79 százalékát jelenti.

A harmadik járványhullám mostani, leszálló szakaszában 1897 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 837 870 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6346-an haltak meg Izraelben. (MTI)

[popup][/popup]