Ötmilliárdos állami támogatás a Mazsihisz Szeretetkórházának

Írta: Jobbágyi Zsófia/Magyar Hírlap - Rovat: Hírek - lapszemle

Összesen 4,8 milliárd forint állami támogatást kap a Mazsihisz kórháza, Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza, amelyből gerontológiai régiós központ alakítható ki az intézményben.

 

 

Miután Orbán Viktor miniszterelnök aláírta, megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely összesen négy, Budapesten működő felekezeti kórháznak nyújt támogatást, köztük a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által működtetett kórháznak. A négy egyházi kórház közösen állapodott meg a fejlesztések irányában, célként jelölve meg a testi gyógyuláson kívül a lelki gondozást is.
A Mazsihisz részéről lapunkkal tudatták, a kórház annak idején szegény kereskedők menhelyéül szolgált, hetven éve egészségügyi intézményként funkcionál. A kórház 1914-ben épült része mára a lehető legkevésbé sem felel meg a huszonegyedik század elvárásainak. Az intézeti rész fő profilja eddig is a gerontológiai ellátás volt, ezért továbbra is ezt szeretnék fejleszteni, modern, megfelelő körülmények közé helyezni.

A megújulás másik eleme, minthogy a tavalyi évtől a kórház oktatókórházként is működik, az, hogy itt a diplomás orvos rezidensek kaphatnak majd szakképzést mozgásszervi rehabilitációs és gerontológiai szakmából. Az egyházi kórházak közös törekvése az ápolónőképzés egyházi alapokon történő beindítása, amint ez megvalósul, ám ez a terv nem a mostani projekt része. Mindezt azért tartják fontosnak – tájékoztatott a Mazsihisz –, mert a felekezeti ellátóknál szinte elvárás a betegek részéről, hogy a benne dolgozók is egyfajta lelkiséget vigyenek a munkájukba.

A kórház, ezen belül a gerontológiai részleg fejlesztésére, illetve az oktatókórházi működéshez szükséges feltételek továbbfejlesztésére jelentős összeg, 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre, ami a folyamatosan emelkedő kivitelezési költségek ellenére remélhetőleg elegendő lesz. A Mazsihisz részéről megerősítették: a négy felekezeti kórház között együttműködés alakult ki, egyfajta laza szövetség, amelynek keretében segítik, támogatják egymást. Leszögezték azt is, hogy bár a kórház felekezeti intézmény, más vallású betegeket is ellátnak, így, bár nem közkórházként működnek, közfeladatokat látnak el.

A fejlesztés három évig tart, az építészeti és a gépészeti átalakítás mellett a műszerezettség jelentős fejlesztését is magában foglalja. Ugyanakkor a kor elvárásainak megfelelően a komfortos, technikailag korszerű szobák területigénye miatt a kórház befogadóképessége valamelyest csökkenni fog az átalakítások után. Ez komoly kihívást jelent, hiszen nemcsak a betegszám, a kórház forrásai is csökkennek.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]