Öt év után beszélt először izraeli miniszterelnök a palesztin elnökkel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Pénteken került sor az első telefonbeszélgetésre Jáir Lapid miniszterelnök és a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász között, jelentette a Walla hírportál. A telefonbeszélgetés egyike volt a muszlim vezetőkkel folytatottak közül Lapid részéről, hogy jókívánságait közvetítse Íd al-Adha alkalmából.

Jair Lapid

Lapid és Abbász hangsúlyozták a köztük lévő együttműködés fontosságát, valamint a béke és nyugalom biztosításának szükségességét a térségben – írja az ujkelet.live.

Ez volt az első telefonbeszélgetés egy izraeli miniszterelnök és a palesztin elnök között 2017 óta, akkor Abbász és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök között a Templom-hegyi terrortámadás után.

A Walla szerint az Egyesült Államok kormánya sürgette a Lapid és Abbász közötti beszélgetést. Az ügy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Lapid szerda esti beszélgetése során merült fel, Blinken megkérdezte, hogy volna-e kifogás Lapid részéről, hogy telefonbeszélgetést folytathasson Abbásszal az áldozati ünnep alkalmából és Joe Biden elnök látogatása előtt. Lapid azt válaszolta, hogy nincs kifogása.

Egy vezető izraeli tisztviselő megjegyezte, hogy maga a beszélgetés főként Lapid ünnepi jókívánságairól, valamint Abbász gratulációjáról szólt Lapidnak a hivatalba lépéséhez. Lapid közölte Abbásszal, hogy Biden látogatása előtt fontos a biztonsági koordináció és a nyugalom fenntartása a terepen, és a palesztin elnök pedig beleegyezett, hogy intézkedik az ügyben. A magas rangú izraeli tisztviselő azt is megjegyezte, hogy Abbász azt mondta Lapidnak, hogy reméli, hogy a köztük zajló beszélgetés egy találkozóhoz is vezethet.

Lapid kedden Párizsban azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy bár nem zárja ki egy találkozó lehetőségét Abbásszal, jelenleg nincs tervben. Elődje, Naftali Bennett kizárta minden ilyen találkozó lehetőségét.

Péntek reggel Jichák Herzog elnök is beszélt Abbásszal. Minden jót kívánt neki az áldozati ünnep alkalmából, és beszélt vele többek között Joe Biden amerikai elnök látogatásának előkészületeiről. Csütörtök este Beni Gantz védelmi miniszter Ramallahban találkozott Abbásszal, hogy megvitassák ugyanezeket a témákat.

,,Hála Istennek, az Ábrahám-egyezmények megnyitották az ajtót, hogy jókívánságokat küldjünk számos arab államnak” – írta Ajelet Saked (Jamina) belügyminiszter Twitteren. ,,Azt javaslom, engedjük el ezt a rögeszmét, hogy jókívánságokat küldjenek Abu Mazennek [Abbász], az embernek, aki feljelentette az izraeli katonákat a Nemzetközi Büntetőbíróságon.”

[popup][/popup]