Osztolykán lecigányozása, és a kérdés ennek kapcsán

Írta: Sturovics Andi / pilpul.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Hogy miért nem rasszista, hanem csak egy közhelyes barom Bánó András?

 

osztolykanagnes3

Osztolykán Ágnes (fotó: MTI)

(A hülyeség egyébként nem mentség…)

Osztolykán így ír.:

„Ez az interju is abban erosit meg, hogy nem lehet szakpolitikusnak lenni ebben az orszagban, ha olyan a szined, mint az enyem. Csak az tortenik vegul, hogy az egyenes beszed szerkesztoi a nevem fole azt a szot irjak oda, hogy LINCSELES. Meg a latszatat sem probaljak meg megtartani annak, hogy az onkormanyzati kampanyban egy cigany politikus a fovarosi szegenysegrol es a keruletek kozotti szakadekokrol beszeljen, hiszen tortent egy lincseles Felsozsolcan es ahelyett, hogy a felsozsolcai polgarmestert hivnak be es kerdeznek errol…nem hiszen itt a cigany, o tudja, majd o megmondja. A liberalis tvben a talpig uriember Bano Andras cigany neplelekrol beszel…tulajdonkeppen azt kerdezi: Agnes mondja meg mar nekunk ezek miert allatok? Es ahelyett, hogy elkezdenek visszakerdezni, orditani, levenni magamrol a mikrofont es kisetalni… fojtott duhvel elkezdek beszelni…mert ezer es egy dolog megy bennem vegbe az uzenetertekrol, a megfelelesrol…es sorolhatnam. Azt erzem h lassan elmegyunk a falig, mikozben csodalkozunk, hogy a gyulolkodes egyre no, hogy az emberek egyre inkabb elszigetelodnek…Pedig csak eszre kene vennunk, hogy ez mekkora felelosseg szepen kedvesen mosolyogva erositeni a sztereotipiakat, sot ujakat teremteni. Eleg volt a szalon rasszizmusbol es reszemrol eleg volt a puhasagbol, a megfelelni vagyasbol…Sajnalom, hogy nem jottem ki, sajnalom, hogy nem kerdeztem vissza a magyar neplelekre…Lekozelebb “odavagok” es veszem a kalapom…”

A Bánó-Osztolykán beszélgetés után Bánó elnézés kérését sokan lehozták, de nem beszéltek arról, mi is történt. Közben engem nagyon megütött, amit Osztolykán írt.

Szerintünk az történt, hogy Osztolykán Ágnest behívták egy szakpolitikai beszélgetésre az elszegényedés témájában egy igényes anyag kapcsán. Erről folyt volna egy beszélgetés egy szakpolitikus és egy riporter között.

Bánó azonban svungolt (megjegyzése szerint előre jelezve, bár azt még ő sem állította, hogy a riport alanya is beleegyezett a kanyarba…), és egy cigányok által (úgy nemzetiségileg? jóég..) is “érintett” ügyről kérdezte a politikusnőt, by the way a származása kapcsán…  A „cigány lélektan” kifejezés már csak hab a tortán.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]