Összeült a Mazsihisz vallási bírósága Heisler András keresete nyomán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Összeült szerdán a Mazsihisz-rabbikból álló bét din (vallási bíróság), amely Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének keresetét tárgyalja Köves Slomónak, az EMIH vezető rabbijának az elnökkel kapcsolatban nyilvánosan tett kijelentéseiről.

Heisler András, Köves Slomó

Heisler szerint – írja a mazsihisz.hu –  rágalmaival Köves hitelteleníteni igyekszik a személyét.

Mint ismeretes Deutsch Róbert, a MAOIH elnöke és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija korábban a Jeruzsálemi Rabbinátus vallásbírósága elé idézte Heisler Andrást, mivel a Mazsihisz elnöke nem mutatott hajlandóságot, hogy az állami örökjáradékból további pénzeket engedjen át a másik két zsidó felekezetnek. Heisler, illetve a Mazsihisz nem ismerte el a jeruzsálemi bét din jogosultságát és nem ment el az ott tartott első tárgyalásra. Viszont utalt rá, hogy ha Köves rabbinikus bíróság előtt akar vitatkozni, akkor “legyen így”.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke azért nyújtott be keresetet Köves Slomó ellen a Mazsihisz vallási bíróságára, mert Köves a közvélemény előtt több alkalommal olyan sértő megjegyzéseket tett rá nézve, amelyekben megkérdőjelezte  a Mazsihisz elnökének istenhitét, azaz lényegében Heisler András identitását. A bét din feje, Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija befogadta a dokumentumot.

A vallási bíróság tegnap ült össze a Mazsihisz Síp utcai székházában, a bét din vezetőjén, Frölich Róbert főrabbin kívül a testület másik két tagja Darvas István főrabbi és Schönberger András főrabbi volt.

Heisler András megjelent az ülésen, Köves Slomó azonban nem.

A vallási bíróság szerdai ülése után Heisler András a Mazsihisz honlapjának azt nyilatkozta: a tárgyaláson szóban is megerősítette az írásban beadott keresetét, amelyet a vallási bíróság meg fog vitatni.

Az üggyel kapcsolatban Köves Slomó is nyilatkozott a neokohn hírportálnak, s bemutatta azt a héber nyelvű levelet, amelyet az őt beidéző bét dinnek írt. Ebben talmudi okfejtés után arra kéri a vallási bíróság tagjait, hogy tegyék egyértelművé: nem függenek Heisler Andrástól, a felperestől. Miután erre a levélre a tárgyalás napjáig nem érkezett válasz, Köves Slomó nem ment el a tárgyalásra.

[popup][/popup]