Összeomlott egy zsinagóga emelvénye Izraelben – két halott, legalább 60 ember megsérült

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Összeomlott egy emelvény a Jeruzsálem melletti Givat Zeév egyik zsinagógájában vasárnap. Ketten meghaltak, öten súlyos állapotban vannak, összesen 170 embert szállítottak kórházba, illetve láttak el a frissített hírek szerint.

Két halott és 60 sebesült a Givat Zeev-ben összeomlott haszid zsinagógában (Fotó: Noam Revkin Fenton/FLASH90)

Ketten meghaltak, öten súlyos állapotban vannak, és több mint ötvenen könnyebben sérültek meg, amikor összeomlott alattuk az állványzat, amelyen férfiak álltak Givat Zeév újonnan felépített és még nem teljesen befejezett, a karlini haszidokat szolgáló zsinagógájában.

A sérülteket, összesen 170 embert jeruzsálemi kórházakba szállítottak, illetve akit lehetett, a helyszínen láttak el.

A zsinagóga tele volt a Sávuót ünnep kezdetének közös imádkozásán, az emelvényen az ultraortodox közösség több száz fiatalja állt.

A zsinagóga összeomlott emelvénye

A Kan közszolgálati televízió által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a rendőrség a regionális tanácsot győzködte, hogy tiltsák meg a sávuoti imádkozást a befejezetlen Karlin zsinagógágban, melynek nem volt még állandó engedélye.

Minthogy a tanács nem lépett – érvelnek néhányan – a rendőrségnek kellett volna közbeavatkozni, és megtiltani az ünnepi összejövetelt.  (MTI, Times Of Israel)

*

Mint ismeretes, április végén, a Lag Baomer ünnep alkalmából tartott százezer fős zarándoklaton az izraeli Meron városában egy másik tömegszerencsétlenség történt. 45-en estek áldozatul, amikor a szintén ultraortodox közösségekből érkező hívek a látogatók számára kialakított folyosón haladó sokaságban agyontaposták elsodort és a földre zuhanó társaikat.

[popup][/popup]