Összefogás az északkelet-magyarországi zsidó kulturális örökség megmentéséért

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A sátoraljaújhelyi zsinagóga egy háború előtti képeslapon

A sátoraljaújhelyi zsinagóga egy háború előtti képeslapon

Két vallási közösség és két önkormányzat fogott össze az északkelet-magyarországi zsidó kulturális örökség emlékhelyeinek megmentése érdekében, az érintettek egymilliárd forintos európai uniós pályázat segítségével indítanának több helyszínen kulturális és turisztikai fejlesztéseket. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint Debrecen és Mád önkormányzata által benyújtott pályázatban nemcsak épület-felújítások, hanem idegenforgalmi és oktatási programok is szerepelnek.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több üres vagy funkcióját vesztett zsinagóga, pusztuló zsidó temető áll. Az EMIH javaslatára közös program készült, amelynek legfőbb célja, hogy a több százéves magyar-zsidó együttélés kulturális és szellemi örökségnek méltó emléket állítson – tájékoztatta a hitközség szerdán az MTI-t.

A program egyik kiemelt helyszíne a tokaji borvidékhez tartozó Mád község, amelynek polgármestere, Tatárka József a település kitörési lehetőségét is látja az összehangolt idegenforgalmi fejlesztésben. Amennyiben a szervezetek megnyerik a pályázatot, Debrecenben a felújítást követően a Pásti utcai zsinagógában a zsidó szokásokat megelevenítő bemutatóközpont kapna otthont. A felújítandó melléképületekben – a mikve, a vágoda és a pince területén – a zsidó szokásokat mutatnák be a látogatóknak, valamint a debreceni hitközség központi épületének emeleti szintjén zarándok-szálláshelyet alakítanának ki.

A program növelhetné a hátrányos helyzetű észak-magyarországi régió turizmusból származó forrásait és a tervezett bevételek fedeznék a megújult épületek fenntartási és üzemeltetési költségeit is. A pályázat elbírálása várhatóan 2013 elején történik meg.

[popup][/popup]