“Őseink örökségét nem az EMIH veszélyezteti” – Köves Slomó élesen válaszolt Heislernek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy „őseink örökségét” éppen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) veszélyeztetné, ahogy azt is nehéz elképzelni, hogy „diaszpóránk lassú széthullásának” oka az EMIH elkötelezett közösségépítése lenne – jelentette ki a szervezet vezető rabbija, Köves Slomó a kormányközeli Indexen megjelent véleménycikkében.

Köves Slomó, háttérben a Sorsok Házával (MTI fotó: Mohai Balázs)

Heisler András, a Magyarország Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke (Mazsihisz) egy vasárnapi Facebook-posztjában többek közt arról írt az Ortodox Hitközség EMIH általi elfoglalása kapcsán, hogy a kormány mesterségesen alapított zsidó szervezeteket erősít a független Mazsihisz-képviselettel szemben. Felrótta a kormányzat kettős politikáját. „Zsidó temetők megújítása, zsinagógarekonstrukciós program, Izrael-barátság, emelkedett hangulatú megemlékezések, fizikai biztonság. E díszletek között a magyar zsidóság szétverése, hagyományaink és függetlenségünk megszüntetése zajlik” – fogalmazott Heisler András. Szerinte ma a zsinagógákban félelem uralkodik: „félelem a jövőtől, a teljes bizonytalanságtól. Ha nem leszünk erősek, diaszpóránk lassan széthull, és elveszik őseink öröksége. S a gyalázatot követően az EMIH majd magában tombolhat.”

Az EMIH vezető rabbi gyűlölettel telinek minősítette a Facebook-posztot, s egyúttal megnyugtatta a Mazsihisz elnökét, hogy a magyar ortodoxia 150 éves öröksége az elődökhöz méltó szellemben fogja a zsidóságot szolgálni. Mint fogalmazott, a Covid-járvány után a Mazsihisz-zsinagógák végképp kiürültek, s ezek nagyobb része ma már az EMIH-hez tartozik. Közösségi, oktatási és vallási programok tekintetében az EMIH régen maga mögött hagyta a Mazsihiszt. Ráadásul, társadalmi súlyát és érdekérvényesítő képességét tekintve sem látszik a Mazsihisz erősödni – vélekedett. Kifejtette, az elnök elszámolta magát, mert bár való igaz, hogy az ellenzéki politikai akciókra, a kormány és a NER kritikájára van kereslet egy közéleti kérdésekre érzékeny közösségben, azonban ezzel érezhetően szűkítette a vallási életre vágyók körét a Mazsihisz táborában – szemlézte a cikket az ellenzéki Népszava.
[popup][/popup]