Örül az Európai Bizottság az Izrael és az Emirátusok közti békemegállapodásnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Európai Bizottság üdvözli az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, a diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást, amely mindkét ország számára előnyökkel jár, és elősegíti a közel-keleti stabilitás előmozdítását – jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője pénteken.

Josep Borrell

A brüsszeli testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján – kérdésre válaszolva – a szóvivő kiemelte, mindkét ország az Európai Unió partnere.

Hozzátette, a palesztin-izraeli rendezés témakörében az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, és készen áll arra, hogy segítse a két fél közötti tárgyalások újrakezdését.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében szintén üdvözölte a megállapodást, és kijelentette: a ciszjordániai palesztin területek bekebelezésének felfüggesztése pozitív lépés, az erre irányuló tervekkel teljes egészében fel kell hagyni.

Az uniós diplomácia vezetője szintén reményét fejezte ki, hogy a már korábban elfogadott alapelvek alapján hamarosan folytatódhatnak a két államon alapuló megoldásról szóló tárgyalások.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok két “nagyszerű barátja” között “történelmi békemegállapodás” született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot teremt Izraellel. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a nyugati parti / ciszjordániai palesztin területek bekebelezését. (MTI)

*

Netanjahu izraeli miniszterelnök közben a sajtóban megjelent nyilatkozatokban jelezte, nem hagy fel az annexiós tervekkel, bár ezek halasztódnak, de reméli, hogy amerikai támogatással folytatódnak majd.

Jared Kushner, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója pedig arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy további tárgyalások zajlanak az Izrael és arab államok közötti békemegállapodásokról, és az Egyesült Arab Emirátusok után más országok következhetnek. Újabb bejelentéseket ígért az elkövetkező három hónapban – igaz, az USÁ-ban választási kampány is zajlik.

[popup][/popup]