Ortodox zsinagóga először alkalmaz női rabbit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Maharat Jesiva olyan intézmény New Yorkban, amelyben nők is záróvizsgát tehetnek. Egyik végzős hallgatója, aki nőként először veszi fel a ‘rabbi’ címet az ortodox közösségben, elmondta, hogy szerződtette őt egy amerikai ortodox zsinagóga – melynek  pontos nevét mindazonáltal nem akarta elárulni.

női rabbi

Lila Kagedan (Forrás: Forward.com)

Lila Kagedant a Nyitott Ortodoxia mozgalmat létrehozó és az ortodox női rabbik képzésének céljából intézményt is alapító Avi Weiss rabbi szentelte fel. Kagedan a londoni székhelyű Jewish Chronicle-nek a héten elmondta, hogy csatlakozott egy gyülekezet teamjéhez, de az intézmény nevét nem fedte fel.

A New York-i intézmény végzős növendékei mostanáig tartózkodtak a rabbi titulus felvételétől, habár az iskola egyértelmű küldetése a női ortodox lelkészek képzése. Legtöbbjük a ‘maharat’ címet viseli, ami egy mozaikszó (manhiga hilkhatit rukhanit Toranit) és nagyjából női spirituális vezetőt jelent.

Állítólag Kagedan az első közülük, aki magát rabbinak nevezi. A kanadai származású Kagedan a Jewish Chronicle-nek adott interjúban bevallotta, hogy „a változás nehéz és  félelmet keltő. Nagyon is hozzászoktunk egy bizonyos külsőséghez, amikor azt mondjuk, hogy rabbi.”

Az Amerikai Rabbinikus Tanács, a legfontosabb modern ortodox szervezet, ezen a télen elvi állásfoglalásban is elutasította a női rabbik felszentelését és alkalmazását.

A Forward cikkét  Mika Klára fordította.

Címkék:ortodox női rabbi

[popup][/popup]