Oroszország: tilos a náci Németországot a Szovjetunióval összehasonlítani

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pénzbírsággal és szabadságvesztéssel szankcionálják azokat az orosz állampolgárokat, akik nyilvánosan a náci Németországgal hasonlítják össze a Szovjetuniót, és megtagadják a szovjet nép döntő szerepét a fasizmus feletti győzelemben.

A Wehrmacht és a Vörös Hadsereg tisztjeinek találkozása 1939-ben, Lengyelország közepén (Forrás: Wikipedia)

Erről tudósít az index.hu.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely ötezer rubelig (körülbelül 21 ezer forintig) terjedő pénzbírságot vagy 15 napos letartóztatást vezet be azokra az állampolgárokra, akik nyilvánosan a második világháború náci Németországával azonosítják a Szovjetuniót, és megtagadják a Szovjetuniónak Európa nácizmus alóli felszabadításában játszott döntő szerepét – írja a TASSZ.

A mostani egy korábbi törvény kiegészítése. Ez alapján pénzbírság illeti azt, aki a Szovjetunió vezetésének, parancsnokainak és katonáinak a céljait, döntéseit és cselekedeteit nyilvánosan a náci Németország céljaival és cselekedeteivel azonosítja, valamint megtagadja a szovjet nép döntő szerepét a náci Németország legyőzésében és a Szovjetunió „humanitárius misszióját” az európai országok felszabadításában.

Szovjet zászló a Reichstag romjain, 1945-ben. (Forrás: Wikimedia commons)

Az új törvény előírja, hogy a jogsértés ezer és kétezer rubel közötti pénzbírsággal vagy legfeljebb 15 napig tartó letartóztatással jár. Az állampolgárok pénzbírsága 2,5 ezer és 5 ezer rubel (8–21 ezer forint) között szabható ki, emellett akár 15 napos letartóztatás is kapható. A tisztviselők számára a bírság ötezertől 20 ezer rubelig (80 ezer forintig) terjedhet, míg jogi személyek esetében akár 50–100 ezer rubel (200–400 ezer forint) is lehet, valamint tevékenységük alól 90 napos felfüggesztést is kaphatnak.

Teljes cikk

Címkék:náci Németország, Szovjetunió

[popup][/popup]