Oroszország már katonákkal is segíti Aszadot

Írta: Csepregi Zsolt / diplomaci.blog.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Franciaország hamarosan Szíriában is beveti légierejét az Iszlám Állammal szemben, miközben egyelőre ismeretlen méretű orosz katonai kontingens érkezett Basár el-Aszad rezsimjének megmentésére. A fő kérdés, hogy az érdekelt nagyhatalmak közvetlen beavatkozása meggyorsíthatja-e a konfliktus lezárását?

aszad putyin

Aszad és Putyin

Nem érhetett senkit meglepetés, mikor Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy szeptember 8-tól a francia légierő megkezdi az Iszlám Állam szíriai erőinek felderítését, amelyet hamarosan követnek majd a terrorszervezettel szembeni légicsapások is. Miközben az Európai Unió vezetői látszólag hasznosabb elfoglaltságot nem találva maguknak Orbán Viktor kormányát szapulják a szír menekültkérdés kezelése miatt, emellett úgy tűnik, hogy valóban igyekeznek a válság gyökerénél megoldani a problémát és stabilizálni Szíriát. Franciaországot követően az ősz folyamán minden bizonnyal Nagy-Britannia is kiterjeszti az Iszlám Állam ellen folytatott légi hadjáratot Szíria területére is. Törökország nemrégiben történt csatlakozásával az Iszlám Állammal szemben Irak mellett Szíriában is fellépő arab-amerikai katonai koalícióhoz, hatalmas nyomás nehezedik így a brutalitásáról ismert terrorszervezetre.

Mindeközben komoly megdöbbenést váltott ki, hogy izraeli és amerikai források szerint jelentős orosz csapatmozgások zajlanak a polgárháború sújtotta arab államban.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]