Oroszország a Szohnutot bünteti Izrael “Ukrajna-álláspontja” miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az orosz igazságügyi minisztérium keresetet nyújtott be egy moszkvai bírósághoz, amelyben azt követeli hogy a Szochnutot töröljék az Oroszországban bejegyzett civil szervezetek listájáról, ezzel beszüntetve tevékenységét, mert a szervezet tevékenysége sérti az orosz törvényeket. Július 28-án terveznek meghallgatást tartani a témában, amely meghatározza a szervezet jövőjét Oroszországban.

A moszkvai Kreml

„A bíróság megkapta a moszkvai Igazságügyi Minisztérium főosztályától a… Szochnut feloszlatásával kapcsolatos keresetet” – áll a bíróság közleményében, amelyet a RIA orosz hírügynökség adott ki – írja az ujkelet.live.

,,Az orosz zsidókat nem fogja túszul ejteni az ukrajnai háború” – írta Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter Twitteren. ,,A kísérlet a Szochnut megbüntetésére Izrael háborúval kapcsolatos álláspontja miatt, szánalmas és sértő. Az oroszországi zsidókat nem lehet elszakítani Izrael Államhoz fűződő történelmi és érzelmi köteléküktől.”

Az ügynökség oroszországi tevékenységének beszüntetése jelentősen megnehezíti a zsidók Oroszországból Izraelbe történő bevándorlását, valamint számos oktatási és jóléti tevékenységet, amelyet az ügynökség végez a zsidó közösségekben országszerte. Ha ez megtörténik, az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatokban súlyos válságot okoz, jegyezte meg a Walla híroldal cikke.

Néhány órával korábban a Walla arról számolt be, hogy Izrael felvilágosítást kért Moszkvától, miután a Kreml azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a Szochnut oroszországi tevékenységét a zsidó államba irányuló bevándorlás meredek növekedése közepette.

A múlt héten Alexander Ben Cvi nagykövet találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, és azt a választ kapta, hogy az ügynökséggel kapcsolatban folyamatban lévő vizsgálat nem minősül diplomáciai megtorlásnak Jeruzsálem ellen. Mindazonáltal egyre több magas rangú izraeli tisztviselő gondolja úgy, hogy a lépés jelzés lehet Izraelnek, hogy Oroszország elégedetlen az ukrajnai háborúval kapcsolatos politikájával.

Az elmúlt hónapokban, az ukrajnai háborúban folytatott orosz hadműveletek eszkalációja és az amerikai nyomás közepette, Izrael felerősítette Oroszországgal szembeni nyilvános kritikáját. A bucsai mészárlás után Lapid miniszterelnök, aki akkor még csak külügyminiszterként dolgozott, háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Oroszországot.

A hónap elején az orosz kormány arról tájékoztatta a Szochnutot, hogy tevékenysége az országban sérti az orosz törvényeket, ezért le kell állítani.

Az orosz igazságügyi minisztérium július 1-jén a Szochnut moszkvai irodájába küldött levele szerint a szervezet a törvényt megsértve gyűjti, tárolja és továbbítja az orosz állampolgárokra vonatkozó adatokat. Ez a vád azokra az adatokra vonatkozott, amelyeket az ügynökség az izraeli bevándorlási jelöltekről gyűjt.

A levél szerint ez a magatartás sérti az adattárolásról és információvédelemről szóló orosz törvényeket, és a szervezetet be kell zárni Oroszországban, ami arra késztette Pnina Tamano-Seta integrációs minisztert, hogy közbelépésre sürgesse Jáir Lapid miniszterelnököt a válság kezelésének érdekében.

Mindazonáltal a levél nem követelte kifejezetten, hogy haladéktalanul fejezzék be tevékenységüket; az ügynökség ezért a levelet kiindulópontként kezelte a tárgyalásokhoz, amelyek végül kompromisszumhoz vezethetnének.

Egyre több orosz zsidó alijázik az Ukrajnában indított invázió óta, amelyet a gazdasági szankciók és az otthoni politikai üldöztetések fokoznak.

A Bevándorlási és Integrációs Minisztérium belső adatai szerint az év első hat hónapjában 11 906 ukrán vándorolt be Izraelbe, ami közel négyszerese a 2021-es év egészében mért számnak. De az ugyanebben az időszakban érkező oroszok száma közel 40 százalékkal haladta meg az ukránokét – összesen 16 598-an, ami több mint kétszerese a tavalyi év adatainak.

[popup][/popup]