Orosz rakétatalálat érte a Babij Jar holokauszt emlékhelyet is

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az oroszok rakétákkal és lövedékekkel támadták Kijevet kedden, és eltalálták Babij Jar emlékhelyet is, ahol zsidók tízezreit mészárolták le a holokauszt idején.

Az orosz erők – tudósít az ujkelet.live – egy közeli televíziótornyot vették célba, a helyi adásokat akarták elhallgattatni, amikor az emlékhely is megsérült.

,,A világnak: mi értelme van 80 évig azt mondani, hogy ‘soha többé’, ha a világ néma marad, amikor bomba hull Babij Jar-ra? Legalább 5-en meghaltak. A történelem ismétli önmagát” – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitteren.

,,Éppen most, egy erős támadás van folyamatban. Rakéta találta a területet, ahol a Babij Jar emlékkomplexum található. Ezek a gazemberek másodszor is megölik a holokauszt áldozatait” – írta Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke Twitteren.

„Putyin a holokauszt eltorzítására és manipulálására törekszik, hogy igazolja egy szuverén demokratikus ország illegális invázióját, ami teljesen visszataszító” – olvasható az emlékhely tanácsadó testületének elnöke, Natan Sharansky közleményében. ,,Szimbolikus, hogy Kijev támadását azzal kezdi, hogy lebombázza a legnagyobb náci mészárlás helyszínét, Babij Jart.

Mi, a Babij Jar Holokauszt Emlékközpontnál, amely Európa legnagyobb holokauszt tömegsírjára épült, azon dolgozunk, hogy megőrizzük a történelmi emlékezetet a történelmi igazság több évtizedes szovjet elnyomása után, hogy a múlt gonoszságai soha ne ismétlődhessenek meg. Nem szabad megengednünk, hogy az igazság ismét a háború áldozatává váljon.”

Korábban a nap folyamán a Babi Jar Holokauszt Emlékközpont közleményt adott ki, amelyben erősen bírálta Putyint és invázióját, és felszólított, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság indítson vizsgálatot ellene háborús bűncselekmények miatt.

Teljes cikk

Címkék:Babij Jar, Kiev, ostrom

[popup][/popup]