Orosz rakéták Teheránnak

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A nagy geopolitikai játszma újabb szakaszához érkezett a világ, amikor április 13-án Moszkvában bejelentették, hogy Vlagyimir Putyin döntése értelmében leszállítják Iránnak az eddig visszatartott Sz-300-as modern légvédelmi rakétarendszert. A „The Wall Street Journal” című tekintélyes amerikai napilap orosz sajtóban is idézett álláspontja szerint, ezzel Putyin geopolitikai golyóval célozta meg az Obama adminisztrációt. A fegyverszállítás részleteiben is megállapodtak már – közölte tegnap az iráni védelmi miniszter.

Orosz segítséggel épült Iránban a bushehri atomerőmű

Orosz segítséggel épült Iránban a bushehri atomerőmű

Az államfő tulajdonképpen azt a rendeletet helyezte hatályon kívül, amellyel még 2010 szeptemberében megtiltotta, hogy a rakétákat Oroszországon keresztül, vagy orosz hajókon és repülőgépeken leszállítsák Iránnak. Ez összhangban volt az ENSZ Biztonsági Tanácsának korábbi döntésével, amely az iráni atomprogramra büntetőintézkedésekkel válaszolt.

Az „Expert Online” orosz hírportál szerint, Moszkva nemcsak javítani igyekszik iráni kapcsolatain, de meg is akarja büntetni az Egyesült Államokat. Oroszország 2007-ben kötötte meg Iránnal azt a szerződést, amely 800 millió dollárért szállította volna le a rakétarendszert 40 indító állással. Az üzlet elmaradása miatt Irán nemzetközi bírósághoz fordult, 4 milliárd dolláros kártérítést követelve.

Az Sz-300-as körüli hercehurca megrontotta az orosz-iráni viszonyt. Teherán végig azt állította, hogy a rakétaszállításnak jogi akadálya soha nem volt, az embargóval Moszkva kizárólag az amerikai érdekeknek vetette alá magát, ezzel pedig súlyosan megsértette az irániak önérzetét Moszkva vesztesége nemcsak a politikai, hanem a kereskedelmi kapcsolatok romlásában is lemérhető volt. Sok jót nem várhat ezután sem, hiszen a szankciók esetleges feloldása után az eddiginél jobban megnyílhat a nyugati cégek előtt az iráni piac. Az oroszok főleg a fegyverkereskedelemben bízhatnak. Ezért siettek a mostani döntéssel.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]