Orosz külügyminiszter: A nukleáris konfliktus és a világháború kockázatai jelentősek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Hosszan és helyenként fenyegetően beszélt az orosz állami televízióban hétfő este Szergej Lavrov külügyminiszter az ukrajnai invázióról és eszkalálódásának lehetőségéről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI, Orosz Külügyminiszérium)

Lavrov hangsúlyozta, hogy megnövekedett a nukleáris konfliktus kockázata – írja a 444.hu – méghozzá azért, mert a NATO országai folyamatosan fegyverrel látják el Kijevet, és ezzel nyilvánvalóan beavatkoznak a két ország háborújába. Egész konkrétan úgy fogalmazott: a NATO egy Oroszországgal folytatott „proxy háborúban” vesz részt azzal, hogy Kijevet fegyverekkel látja el.

A külügyminiszter szerint az ukrajnai konfliktus lezárásáról szóló bármilyen megállapodás lényege nagyban függ majd a helyszínen kialakult katonai helyzettől.

Kérdezték egy esetleges harmadik világháború kockázatairól, és arról is, hogy a jelenlegi helyzet mennyiben hasonlítható az 1962-es kubai rakétaválsághoz.

Oroszország, felelte Lavrov, sokat tesz azért, hogy megtartsa azt az elvet, ami szerint mindenáron igyekszik elkerülni a nukleáris háborút.

„Ez a mi alapvető álláspontunk, amelyre mindent alapozunk. A kockázatok most jelentősek. Nem szeretném ezeket a kockázatokat mesterségesen felerősíteni. Sokan ezt szeretnék. A veszély komoly, valós. És nem szabad alábecsülnünk”.

Lavrov Washingtont is hibáztatta a párbeszéd elmaradásáért: „Az Egyesült Államok gyakorlatilag minden kapcsolatot beszüntetett, egyszerűen azért, mert kénytelenek voltunk megvédeni az ukrajnai oroszokat”.

A külügyminiszter szerint a modern fegyverek, köztük a Javelin páncéltörő rakéták, páncélozott járművek és fejlett drónok szállítása provokatív intézkedés, ami a konfliktus meghosszabbítását, nem pedig a lezárását szolgálja.

Teljes cikk

[popup][/popup]