Orosz, belorusz és ukrán jogvédők kapták a Nobel-békedíjat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A norvég Nobel-bizottság úgy döntött, hogy a 2022-es Nobel-békedíjat a belorusz Alesz Bialiatski emberi jogi aktivistának, a Memorial orosz emberi jogi szervezetnek és a Center for Civil Liberties ukrán emberi jogi szervezetnek ítéli oda.

Ales Bialiatski (Forrás: Wikipedia)

A bizottság indoklása szerint – írja az index.hu – az idei díjazottak hazájuk civil társadalmát képviselik. Hosszú évek óta képviselik a hatalom bírálatának jogát és az állampolgárok alapvető jogainak védelmét.

A díjazottak „kiemelkedő erőfeszítéseket tettek a háborús bűnök, az emberi jogok megsértése és a hatalommal való visszaélés dokumentálása érdekében. Közösen bizonyítják a civil társadalom jelentőségét a béke és a demokrácia szempontjából.”

A díjazottakról

Ales Bialiatski volt az egyik kezdeményezője a Belaruszban az 1980-as évek közepén kialakult demokráciamozgalomnak. Életét a demokrácia és a békés fejlődés előmozdításának szentelte hazájában. 1996-ban megalapította a Viasna (Tavasz) szervezetet. A Viasna széles körű emberi jogi szervezetté fejlődött, amely dokumentálta a hatóságok által a politikai foglyokkal szemben alkalmazott kínzásokat, és tiltakozott azok ellen. Ales Bialiatskit a kormányhatóságok többször is megpróbálták elhallgattatni, 2020 óta tárgyalás nélkül tartják fogva.

A Memorial nevű szervezetet még 1987-ben hozták létre a volt Szovjetunióban élő emberi jogi aktivisták, akik azt akarták elérni, hogy a kommunista rezsim elnyomásának áldozatai soha ne merüljenek feledésbe.

A Memorial azon az elgondoláson alapul, hogy a múltbéli bűnökkel való szembenézés elengedhetetlen az újak megelőzéséhez. A szervezet a militarizmus elleni küzdelemben, valamint az emberi jogok és a jogállamiságon alapuló kormányzás előmozdításában is élen jár.

A csecsen háborúk idején a Memorial információkat gyűjtött és ellenőrzött az orosz és oroszbarát erők által a lakosság ellen elkövetett visszaélésekről és háborús bűncselekményekről. 2009-ben a Memorial csecsenföldi kirendeltségének vezetőjét, Natalia Estemirovát e munkája miatt megölték.

A Center for Civil Libertiest azzal a céllal alapították, hogy előmozdítsa az emberi jogokat és a demokráciát Ukrajnában. Kiállt az ukrán civil társadalom megerősítése mellett, és nyomást gyakorolt a hatóságokra, hogy Ukrajnát teljes jogú demokráciává tegyék. Miután Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, a szervezet erőfeszítéseket tett az ukrán lakosság elleni orosz háborús bűnök azonosítására és dokumentálására.

Teljes cikk

Címkék:Nobel-békedíj 2022

[popup][/popup]