Örökbe fogadni egy zsidó temetőt

Írta: Kácsor Zsolt/mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapja alkalmából Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója azt találta ki: a szokványos iskolai megemlékezések helyett most azzal tisztelegnek a mártírok emléke előtt, hogy részt vesznek az óbudai zsidó temető rendbetételében. Tegnap közel kétszáz diák és több tanár órákon át szorgoskodott a temetőben, több konténernyi száraz gallyat összegyűjtve – tudósít a Mazsihisz honlapjának szerzője, Kácsor Zsolt.

Fotó: Mazsihisz.hu

Tarsoly Tibor negyven éve dolgozik az óbudai zsidó temető gondnokaként, úgyhogy ha ő azt mondja egy munkára, hogy tisztességesen és rendesen lett elvégezve, akkor annak hitelt kell adni. Márpedig a gondnok a külkeresek tegnapi temetőtiszítási munkájára éppen ezt mondta.

– Pár óra alatt összeszedtek legalább ötven köbméter száraz gallyat és ágat, ami kábé négy konténernyi anyagot jelent. Szép munkát végeztek, meg is látszik az eredménye – tudtam meg Tarsoly Tibortól, aki az alkalmi munkásokat e szóval jellemezte: „ügyesek”.

A diákok a tegnap szerzett gyakorlatnak a későbbiekben nagy hasznát fogják venni, ugyanis Salusinszky Andrásnak, a BZSH Külkereskedelmi Technikuma igazgatójának az a terve, hogy idővel további zsidó temetők rendbetételébe is be fognak szállni. Sőt, az iskola vidéki diákjait arra fogja ösztönözni, hogy ha a  lakóhelyükön található zsidó temető, akkor azt jelképesen „fogadják örökbe”. Az ötlet eredetileg Paszternák Tamástól, a Mazsihisz-BZSH gazdasági vezetőjétől származott, s a lényege az: a diákok időről időre ellenőrizzék le a temető állapotát, s ha szükséges, akkor gondoskodjanak a megtisztításáról. Sok helyütt egyébként nem hanyagságból elhanyagoltak a sírok, hanem azért, mert az ott nyugvó halottaknak már nincsenek élő hozzátartozóik.

A diákok tegnap tíz óra előtt gyülekeztek a temetőnél, ahol Salusinszky Andráson kívül Halász Eszter, az iskola judaisztika tanára összegezte a legfontosabb tudnivalókat – majd mindenki kesztyűt és szerszámot ragadott, hogy a sírok között összegyűlt gallyakat, ágakat, lehulott és elszáradt növényeket összegyűjtse (a szervezők ezúton is köszönik az Oázis Kertészet támogatását).

S hogy iskolai keretek között miképpen szoktak megemlékezni április 16-a alkalmából? Mint az igazgatóhelyettes elsorolta, tanórákon természetesen szóba kerül a vészkorszak, ugyanakkor szerveztek filmnézéseket a holokausztról, s ellátogattak a Páva utcai holokausztközpontba is.

– De ez a mai nap egészen más – tette hozzá –, szerintem a diákok így jobban megértik, hogy ők maguk is tevékenyen részt vehetnek az emlékezet fenntartásában és alakításában.

Teljes cikk

[popup][/popup]