Őrizetbe vették Párizsban a zsinagóga előtti bántalmazót

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Őrizetbe vett szerdán a francia rendőrség egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy öt nappal ezelőtt bántalmazott egy zsinagógából kilépő, hetven év körüli férfit – közölték rendőrségi források.

A párizsi nagy zsinagóga épülete (Képünk illusztráció, forrás: Wikipedia)

A támadás a péntek esti imádság után, délután fél hatkor történt a francia főváros 20. kerületében.

A gyanú szerint a kipát viselő férfi egy zsinagógából lépett ki, amikor egy férfi megtámadta, aki gyalog elmenekült a helyszínről

Gérald Darmanin belügyminiszter a támadás bejelentése után azonnal elítélte az újabb antiszemita támadást, amelyet minősíthetetlen tettnek nevezett.

A támadó többször megütötte és megrúgta az áldozatot, akit kórházba szállítottak.

A sértett az BFM hírtelevízióban vasárnap elmondta: miután elhagyta a zsinagógát, látta, hogy valaki elhalad mellette, és bámulja, és egy kicsit izgatottnak tűnt.

“Visszajött felém, és azt kérdezte: te vagy az, aki embereket öl Gázában? Nem, én nem ölök senkit. Aztán megütött, ököllel, majd fejbe vágott, és utána elvesztettem az eszméletemet” – mondta a bedagadt arcú férfi a televíziónak.

A támadást megelőzően Gérald Darmanin belügyminiszter a zsidó közösségek biztonsági intézkedéseinek azonnali megerősítését kérte a prefektúráktól, mégpedig az oktatási és vallási intézmények közelében, az elmúlt napok gázai eseményeire hivatkozva – írta az AFP egy belső rendőrségi feljegyzést idézve.

A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) januárban közzétett jelentése szerint négyszeresére emelkedett egy év alatt a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest. A CRIF azt is jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja. (MTI)

[popup][/popup]