Orbánt is várja a Mazsihisz

Írta: Nol.hu/Czene Gábor - Rovat: Hírek - lapszemle

Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívta a Mazsihisz a német megszállás hetvenedik évfordulójára, március 19-ére meghirdetett megemlékezésre, amely a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren lesz – adta hírül a Népszabadság.

A bökkenő csak az, hogy a kormányfő – Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása szerint – csütörtök délután három óráig nem kapott ilyen meghívót. A Mazsihisz hivatalában ellenben állítják, hogy a miniszterelnöknek szóló meghívót hétfőn levél kíséretében, ajánlott küldeményként postázták. „A lehető legrövidebb időn belül igyekszünk tisztázni, mi történt. Ugyanakkor megerősítem, hogy a miniszterelnököt tisztelettel várjuk a rendezvényre” – mondta lapunknak Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Úgy volt, hogy a Szabadság téren ezen a napon adják át a sasos-arkangyalos megszállási emlékművet. A heves hazai és külföldi tiltakozás hatására a kormány elhalasztotta a szoboravatót.

belikistv__n_n__pszava_mazsihisz

„A Mazsihisz korábban minden év március 19-én gyászlobogót helyezett el a Síp utcai székházunkon, most először tartunk rendezvényt” – hívta fel a figyelmet Heisler András.

Feltételezésünket, hogy mindennek köze van a Szabadság téri szobor körüli konfliktushoz, alaptalannak nevezte. Elmondása szerint a kerek évforduló miatt döntöttek úgy, hogy megemlékezést is rendeznek. „Hazánk náci megszállása tragikus, borzalmas következményekkel járó esemény volt, ebben egyetértünk a kormánnyal” – állapította meg Heisler.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]