Orbán Viktor miniszterelnök és az ellenzéki pártok zsidó újévi üdvözlete

Írta: Szombat információ - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Orbán Viktor miniszterelnök zsidó újév alkalmából köszöntötte a zsidó közösséget.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Zsidó Honfitársaim!

Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket.

Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

A zsidó új év alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget.

Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva!

*

Az ellenzéki pártok közül az MSZP, az Együtt és a Demokratikus Koalíció köszöntötte facebook oldalán az ünnepet, bár az előző kettő a kissé szemérmes üzenetekben a zsidó szó nem olvasható.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke honlapján és facebook oldalán az alábbi szöveget tette közzé a zsidó újévet köszöntve:

„Szólj Izráel fiaihoz, mondván: A hetedik hónapban, a hónap első napján ünnepetek legyen néktek, emlékeztető kürtzengéssel, szent gyülekezéssel.” (3Móz 23,24)

A hetedik hónapnak,Tisri havának első napja RosHasana, az év feje, a zsinagógai újév. „Menjetek, egyetek kövért és igyatok édest és küldjetek belőle részt annak, a kinek semmi nem készíttetett,..” – mondja e napról Nehémiás próféta.

A hetedik hónapnak, Tisri havának első napja jóm törua, a kürtharsogás napja. A megfújt kosszarv, a sófáraz Örökkévaló Ábrahámmal kötött szövetségét jelképezi, arra a kosra emlékeztetve, amelyet Ábrahám áldozott föl fia, Izsák helyett. A sófár hangja távol tartja a bajt, a sófár hirdeti majdan a Megváltó eljövetelét és a feltámadást.

A hetedik hónapnak, Tisri havának első napja jóm hárátolám, a világ születésének napja.Ezen a napon fejeződött be a teremtés műve az ember megalkotásával és az első szombattal. Ezen a napon a zsidóság megújítja szövetségét az Örökkévalóval a világ fenntartására és újjáteremtésére. A zsidó hagyomány szerint az ünnepet megelőzően elmegy a Teremtő kedve a világ újjáteremtésétől, a sófár hangja veszi rá őt arra, hogy továbbra is fenntartsa teremtményeit.

Lösánátovátikátévuvetéhátému! – a hetedik hónapnak, Tisri havának első napján, a hagyományos újévi köszöntéssel fordulok szent gyülekezésre összesereglett zsidó honfitársaimhoz. Szóljon a sófár, emlékeztesse az Urat is az Ábrahámmal kötött szövetségre, és kérje Őt a világ újjáteremtésére. Kívánom, hogy az 5778. évi tavaszi választás hozza el nem csak zsidó, hanem felekezeti hovatartozástól függetlenül valamennyi honfitársamnak az újjászületést, a megváltást és a feltámadást, egy olyan világot, amelyben részt küldenek annak, akinek semmi sem készíttetett, nem pedig megfosztják attól is, amivel még bírt.

Veimruomén – mondjátok, hogy úgy legyen.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke

[popup][/popup]