Orbán Viktor és Erdő Péter is felszólal Zsidó Világkongresszuson

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) 2013. május 5-7 között Budapesten tartja 14. plenáris ülését.

Lauder

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke.

Mint írták, a WJC 14. plenáris ülésén megvitatják a zsidóságot globálisan érintő témákat, “a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügyét és a közel-keleti helyzetet”.

A háromnapos kongresszuson, amelyen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt, felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, és Guido Westerwelle német külügyminiszter is.

A WJC elnöke, Ronald S. Lauder szerint „A plenáris ülés jó lehetőség lesz arra, hogy a világ zsidósága közösen hallassa a hangját és ügyeket vitasson meg. Találkozzunk Budapesten, amelynek nagyszerű zsidó történelme és élő közössége van.”

Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke: „Az, hogy a Zsidó Világkongresszus a plenáris ülését Budapesten tartja, egyben azt szimbolizálja, hogy szolidaritást vállalnak a magyarországi zsidó közösséggel, amelynek az utóbbi években egyre erősödő antiszemitizmussal kellett szembenéznie. Szeretettel várjuk a Zsidó Világkongresszus küldöttjeit Magyarországon, Közép-Európa legnagyobb zsidó közösségének otthonában.”

A Plenáris Ülés a Zsidó Világkongresszus legfőbb döntéshozó szerve, amely négyévente ülésezik és megválasztja a Zsidó Világkongresszus vezetőségét. Minden taghitközség adott ország zsidó lakosságszámának megfelelő képviselőt küld az ülésre.

[popup][/popup]