Orbán tépelődik

Írta: Csuhaj Ildikó / Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem tud dönteni a német megszállási emlékmű felállításáról. Pedig Lázár megígérte, a határidő meg lejárt.

Rendkívül nehéz helyzetben van Orbán Viktor, s ez az oka annak, hogy bár már jó pár napja lejárt a Lázár János miniszterelnökségi államtitkár által megjelölt egyhetes válaszadási határidő, a kormányfő hétfő estig sem reagált a Mazsihisz követeléseire. Ezek központi eleme a sokat bírált ’44-es megszállási emlékmű ügye, amely immár a magyarországi antiszemitizmus kérdésére fókuszáló társadalmi-politikai vitává duzzadt.

német megszállási emlékmű terve

A tervezett emlékmű.

A miniszterelnökhöz közel állók tudomása szerint Orbán Viktor kínai látogatása után már komolyan elgondolkozott azon, hogy a birodalmi sasos, Gábriel arkangyalos emlékmű felállítását március 19-ről elhalasszák egy a választások utáni időpontra – ha ezen múlna a kompromisszum a zsidó kerekasztal szervezeteivel. A Népszabadság ezt a lehetőséget már két hete fölvetette, de akkor Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tagadta, hogy ez „szóban vagy írásban” felmerült volna, őt erről tájékoztatták volna. Azóta viszont Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Pröhle Gergely helyettes államtitkár nyilatkozata is azt érzékeltette: az emlékműavatás nem lehet akadálya a közös társadalmi emlékezésnek a holokauszt emlékévében. A külügyi helyettes államtitkár az ATV-ben „nehézkesnek” nevezte, hogy a Szabadság téren március 19-én felállítsák a „minden áldozat emléke előtt tisztelgő szobrot”, hiszen semmilyen előkészület nem történt. Pröhle, aki a zsidó kerekasztal társelnöke is, szinte biztosra vette a Mazsihisz és a kormány közötti, „arcvesztés nélküli” kompromisszumot, de konkrétumokat nem említett.

Munkatársunknak kormányközeli szereplők azt valószínűsítették: akkor határozna az emlékműavatás elhalasztásáról Orbán Viktor, ha „sikerülne valamilyen pluszelemmel más fénytörést adni a holokausztemlékévnek”.

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

Címkék:német megszállás emlékműve

[popup][/popup]