Orbán nem megy se Milánóba, se szélsőjobbra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két Fideszes forrás is cáfolta a Népszavának, hogy a magyar miniszterelnök elfogadná a Liga elnökének meghívását a szélsőjobboldali pártok hétfői randevújára Milánóba.

Orbán és Matteo Salvini

Népek és Nemzetek Szövetsége néven alakít hétfőn Milánóban új európai politikai formációt a szélsőjobboldali olasz Liga, és az eseményre Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a párt elnöke Orbán Viktort is meghívta – írta az osztrák Die Presse.

A Népszavának két egymástól független Fideszes forrás is azt mondta, Orbán Viktor nem fogadja el a milánói meghívást. Ez egyébként a Fidesz jelenlegi helyzetében logikusnak látszik – írja a lap -: a Fidesz ugyan kritikus helyzetben van az Európai Néppárton belül, tagságát felfüggesztették (magyar olvasatban ez „önkéntesen” történt), mind Orbán Viktor, mind Manfred Weber a Néppárt frakcióvezetője azt mondta, az EP-választások után dől el, hogy szakítanak-e.

“A Fideszben még úgy látják: amíg a Néppárt fő politikai erejével, a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) működő kapcsolatot lehet fenntartani, addig nem érdemes kiprovokálni a szakítást. Márpedig – mint egy Fideszes forrásunk fogalmazott – a pártban abban bíznak, az új CDU-elnökkel, Annegret Kramp-Karranbeuerrel határozottan konzervatív irányba fordul Angela Merkel időszakához képest a német kormánypárt, így a jövőben javulhat a viszony a Fidesz és a CDU között.” – írja a Népszava.

Milánóban olyan kifejezetten szélsőjobboldali politikai alakulatok lesznek jelen, mint a német AfD, Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés, a holland Geert Wilders pártja, vagy éppen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).
[popup][/popup]