Orbán belső körben provokációnak nevezte Zoltai kinevezését

Írta: vs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

orban

Fotó: válasz.hu

„Nagyon durva”, „Gyalázat”, „Önmagunk arcon köpése” – több mint két héttel a történtek után szerdán a parlamenti beszélgetésekben még mindig ilyen és hasonló megjegyzéseket váltott ki a kormánypárti képviselők körében a Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember eleji lépése, amellyel Lázár János a tanácsadójává nevezte ki Zoltai Gusztávot. A volt Mazsihisz-vezető megbízását a frakciótagok közül nyíltan eddig csak Gulyás Gergely bírálta, de információink szerint egymás között a Fidesz és a KDNP tapolcai szezonnyitó frakcióülése óta zúgolódnak a politikusok.

A miniszter húzása nemcsak a képviselők körében keltett indulatokat, de értesüléseink szerint – nem nyilvánosan – kiakadt rajta Kövér László házelnök is, aki a lépést múlt héten kritizáló Schmidt Máriához, a Terror Háza Múzeum főigazgatójához hasonlóan úgy tartja, hogy a volt munkásőr, egykori MSZMP-tag Zoltai mindazt megtestesíti, ami ellen a Fidesz anno létrejött.

A Mazsihisz volt ügyvezetőjének új pozíciója megdöbbenést keltett a kormánytagok, illetve a Fidesz vezetői között is: a VS.hu-nak szerdán több megkérdezett miniszter, illetve pártelnökségi tag is arról beszélt, hogy a dolgot még mindig nem tudta megemészteni.

„Reméltem, hogy komoly, mert viccnek durva lett volna”

– idézte az ismert Móricka-viccet egy kormánytag , és ezzel tudtán kívül majdnem rá is tapintott a kinevezés mozgatójára.

Zoltai Lázár

Zoltai a kormányoldalon. Foltó Kurcz Árpád, nol.hu

A lépést ugyanis az ügyet közelről ismerő kormányzati forrásaink szerint kifejezetten fricskának, politikai gegnek szánta a Miniszterelnökség vezetője, amellyel a kormánnyal hosszú ideje szemben álló zsidó szervezetek között zavart tud kelteni. A kormányzati holokauszt-emlékév bojkottját meghirdető Zoltai ugyanis pár hónapja még a kormány legharcosabb kritikusa volt, aki személyesen szervezte a Szabadság téri német megszállási emlékmű elleni tüntetéseket, felbukkanása a miniszter oldalán így valóban meg is döbbentette a zsidó szervezeteket. Mivel a Mazsihisz élén töltött közel huszonöt évének köszönhetően Zoltai ráadásul jól ismeri ezek belső viszonyait, a megbízása nemcsak értetlenséget váltott ki, de gyanakvást és nyugtalanságot is.

Azt, hogy Lázár számolt-e azzal, hogy a húzással saját térfelén is zavart kelt majd, az ügyet ismerők nem tudták egyértelműen megmondani, a lépésről az egybehangzó vélemények szerint mindenesetre nem tájékoztatta időben a miniszterelnököt. Orbán Viktor több forrásunk szerint is már csak a kész ténnyel szembesült, és igyekezett is lerázni magáról a felelősséget, az ügyet úgy próbálva bagatellizálni, hogy „az csak provokáció, és annak megfelelően is kell kezelni”.

Lázár Jánosra mutogatott a miniszterelnök akkor is, amikor szerdán a parlamentben a kinevezést ért bírálatokkal szembesítettük:

 „Ne engem kérdezzen, ez a miniszter úr döntése, és az ő tanácsadója”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]