Orbán Balázs „egyetért” az iráni ex-elnök látogatása miatt tiltakozó zsidó szervezetekkel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Interjút adott az Indexnek Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Az interjúból az iráni elnök látogatására vonatkozó részeket idézzük.

Itt ülünk most a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Mit szól hozzá, hogy nemrégiben előadást tartott itt a volt iráni elnök, akinek korábbi kijelentései és álláspontja miatt magyarországi zsidó szervezetek, továbbá az izraeli nagykövetség is tiltakozott?

Az egyetemi szabadság része, hogy kit hívnak meg előadni. Az egyetemnek az a feladata, hogy minden olyan országgal kapcsolatokat alakítson ki, amellyel Magyarország diplomáciai kapcsolatban áll. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyet kell érteni a meghívottak által képviselt nézetekkel.

Megkérdezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, Deli Gergelyt, hogy mi volt a céljuk Mahmúd Ahmadinezsád meghívásával?

Az egyetem rektora úgy járt el, ahogy ebben a helyzetben el kellett járnia.

Mit üzen a volt iráni elnök látogatásával kapcsolatban tiltakozó magyarországi zsidó szervezeteknek és az izraeli nagykövetségnek?

Azt, hogy egyetértünk velük, csak annyit kérünk, hogy „lássanak is”. Magyarországon van a leginkább Izrael-barát politikát folytató kormány Európában. Támogatjuk a zsidó közösségeket és elismerjük Izrael jogát az önvédelemhez. Most is – nagyon kevés ország mellett – Izrael oldalán szavaztunk az ENSZ-ben. A holokausztot a 20. század sötét rémtettének tekintjük. Ez olyan axióma, amelytől sem a kormányzatban, sem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nem megengedett az eltérés, és nem is fordul elő.

[popup][/popup]