Online olvasható Anne Frank teljes naplója

Írta: Joób Sándor/Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Bár a jogvita még nem zárult le, szabadon hozzáférhetővé tette az interneten Anne Frank naplóját Olivier Ertzscheid, a Nantes-i egyetem kutatója és Isabelle Attard zöldpárti képviselő, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Péntek óta holland eredetiben a teljes napló olvasható ezen a címen

Anne Frank

Anne Frank

Egy ilyen szövegnél, és egy ilyen szemtanú esetében egyértelmű, hogy csakis a korlátozások nélküli szabad hozzáférésért érdemes küzdeni, mondta  Olivier Ertzscheid.

A napló eredetileg a holland állam tulajdonát képezi, amely azt az egykori amszterdami rejtekhelyet múzeumként működtető holland Anne Frank Alapítványnak adta tartós kölcsönbe. Az amszterdami alapítvány és a Holland Tudományos Akadémia már korábban bejelentette, hogy 2016-ben a kutatási eredményeiket publikálni fogják a könyvből vett idézetekkel.

A könyv szerzői jogait azonban a baseli székhelyű Anne Frank Alap birtokolja, amit Otto Frank, Anne édesapja alapított. Ők jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha engedélyük nélkül közlik a szöveget.

Az uniós jog szerint a szerző halála után 70 évvel, 2016. január elsején lejárt a szerzői jogi védelem. Az amszterdami törvényszék kedden úgy döntött: tudományos célokra szabadon idézhetők és publikálhatók szövegrészletek Anne Frank (1929-1945) naplójából. Az állásfoglalása szerint a tudományos kutatás szabadsága előbbre való a szerzői jogoknál.

A teljes cikk itt olvasható. 

 

 

[popup][/popup]