Online letölthetők a nácizmus üldözötteiről szóló dokumentumok

Írta: inforadio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Online letölthetővé tette a világháborús eltűntek felkutatásával foglalkozó, németországi székhelyű nemzetközi keresőszolgálat, az International Tracking Service (ITS) az első 50 ezer dokumentumot a nácizmus üldözöttjeiről.

ITSúA dokumentumok annak a hatalmas adatbázisnak a részét képezik, amely 2013-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Az adatok és információk ingyenesen letölthetők a szervezet honlapjáról (https://digitalcollections.its-arolsen.org).

Láthatók többek között fotók olyan személyes tárgyakról, amelyeket a koncentrációs táborba hurcoltaktól vettek el. Ezek mellett letölthetők a halálmenetek dokumentációi és a felszabadulás utáni időkből a gyermekek felkutatására irányuló tevékenység aktái is.

Az iratok mind a tudósok, mind az érintettek és leszármazottaik, valamint családkutatók számára is érdekesek lehetnek, emellett iskolai projektekhez is felhasználhatók – közölte az ITS.

A németországi Bad Arolsenben lévő ITS tulajdonában 30 millió, koncentrációs táborokból, gettókból és a Gestapótól származó dokumentum, valamint második világháborús migrációs irat van.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]